5.8.2020. 9:32
0
U Libanu trodnevna žalost nakon pogibije stotinu osoba u eksploziji
Liban je proglasio trodnevnu žalost nakon ogromne eksplozije koja je pogodila glavni grad Bejrut u utorak navečer uslijed čega je najmanje stotinu osoba izgubilo život, dok je više od četiri hiljade ranjeno.

Čitav grad potresen je eksplozijom, koja se prvobitno manifestovala kao požar u luci nakon čega je došlo do eksplozije, podsjeća BBC.

Predsjednik Michel Aoun rekao je da je uzrok eksplozije 2.750 tona amonijum-nitrata koji se nalaze u skladištu već šest godina, ali nisu ispoštovane mjere sigurnosti čuvanja ove visoko eksplozivne supstance.

Zakazao je hitnu sjednicu vlade u srijedu, dodavši da bi se trebalo proglasiti dvosedmično vanredno stanje.

Predsjednik Aoun također je najavio da će vlada osloboditi hitno 100 milijardi lira, odnosno 66 miliona dolara, za sanaciju posljedica eksplozije.

- Ono čemu svjedočimo je ogromna katastrofa. Posvuda ima ranjenih i poginulih, izjavio je lokalnim medijima čelnik libanskog Crvenog krsta George Kettani.

- Više od stotinu osoba je izgubilo život. Naši timovi i dalje provode akcije potrage i spašavanja u okolnim područjima, navodi libanski Crveni krst u saopćenju izdatom u srijedu ujutro.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.