6.8.2020. 10:08
0
Poljski aktivisti optuženi nakon kačenja LGBT zastava na kipove
Tri osobe optužene za kačenje LGBT duginih zastava na kipove u Varšavi uhapšene su i protiv njih je podignuta optužnica.

Poljska policija optužila ih je za skrnavljenje spomenika i vrijeđanje vjerskih osjećaja.

Aktivisti koji su protestovali protiv anti-LGBT politike predsjednika Andrzeja Duda objesili su zastave na kipove Isusa Krista, astronoma Kopernika i Varšavske sirene.

Također su im stavili ružičaste maske za lice sa anarho-queer simbolima, javio je BBC.

Premijer Mateusz Morawiecki demantovao je aktiviste, rekavši da kipovi simboliziraju vrijednosti važne milionima Poljaka.

Međutim, aktivisti koji su učestvovali u demonstracijama rekli su da protestuju protiv homofobne ideologije vladajućih zvaničnika.

Tužitelji sada moraju odlučiti hoće li slučaj predati na sud.

U Poljskoj se za krivično djelo vrijeđanja vjerskih osjećaja kažnjava novčanom kaznom ili do dvije godine zatvora.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.