19.8.2020. 9:17
0
Njemački institut Paul Ehrlich: Vakcina protiv Covid-19 mogla bi biti odobrena do početka 2021.
Čelnik njemačkog regulatornog tijela za vakcine tvrdi da bi stanovnici Njemačke mogli biti vakcinisani protiv korona virusa već početkom iduće godine.

Velike farmaceutske kompanije u cijelom svijetu nastavljaju sa kliničkim testiranjima na desetine hiljada učesnika, a nekoliko njih će znati do kraja godine da li će proces rezultirati sa sigurnom i efikasnom vakcinom.

Čelnik njemačkog Instituta Paul Ehrlich, Klaus Cichutek, izjavio je za medije da saznanja dosadašnjih testiranja sprovedenih u Fazi I i Fazi II ukazuju na to da su neke vakcine izazvale odgovor imuniteta na korona virus.

- Ukoliko saznanja iz Faze III pokažu da su vakcine efikasne i sigurne, prve vakcine mogle bi biti odobrene početkom godine, vjerovatno uz određene uvjete, objasnio je Cichutek i dodao da bi prve doze mogle biti dostupne početkom godine, 'u skladu sa prioritetima Komiteta za vakcinaciju'.

Korona virusom u svijetu je zaraženo više od 22 miliona ljudi, a preminulo je blizu 800.000.

Kompanije Moderna, AstraZeneca i Pfizer Inc pripremaju se da iduće godine proizvedu više od jedne milijarde doza vakcine.

Njemačka biotehnološka firma CureVac očekuje ubrzanu proceduru odobrenja vakcine što bi joj omogućilo da vakcinu ponudi tržištu do sredine 2021. godine.

Prošle sedmice, ruski predsjednik Vladimir Putin je objavio da je Rusija prva u svijetu odobrila vakcinu protiv virusa Covid-19 nakon manje od dva mjeseca kliničkog testiranja na ljudima. Prema tamošnjim zvaničnim izvorima, vakcina će biti dostupna do kraja mjeseca avgusta.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.