21.8.2020. 9:26
0
Naišli na (meksički) zid: Steve Bannon i saradnici optuženi za prevaru i pranje novca
Bivši politički savjetnik predsjednika Donalda Trumpa, Steve Bannon, izjasnio se pred federalnim sudom u četvrtak da nije kriv za prevaru.

Bannon je sa još tri lidera online kampanje za namicanje sredstava 'We Built the Wall' (Izgradili smo zid) uhapšen i optužen da je prevario stotine hiljada donatora.

Kampanja koju je vodio prikupila je više od 25 miliona dolara za gradnju mosta između SAD i Meksika.

Četvorka se pojavila pred sudom u četvrtak, a svaki član je optužen za zavjeru s namjerom finansijske prevare i pranja novca, gdje je svaka tačka optužnice 'teška' do 20 godina zatvorske kazne.  

Glavni inspektor Philip R. Bartlett objasnio je da je četvorka 'osim što je lagala donatorima, planirala pokriti zloupotrebljeni novac lažnim računima kako bi oprala donacije i pokrila svoje zločine, ne mareći za zakon ili istinu'.

Bannon se pojavio na saslušanju sa lisicama na rukama i ogromnom maskom koja je skrivala veći dio njegovog lica.

Prema izjavama tužioca, Bannon (66) je otuđio milion dolara iz online kampanje namicanja sredstava putem neprofitne organizacije pod njegovom paskom, dok su stotine hiljada dolara potrošene za njegove lične troškove.

Drugi član grupe, Brian Kolfage (38), veteran američkih zračnih snaga, prisvojio je oko 350.000 dolara za lične potrebe.

U optužnici se navodi da je četvorka po prijemu svake donacije uvjeravala donatore da će 100% donacije biti usmjereno za izgradnju zida.

Steve Bannon bio je predsjedavajući Trumpove predsjedničke kampanje u kojoj je izgradnja zida na granici s Meksikom bila ključni adut, a obavljao je i funkciju savjetnika do avgusta 2017. godine.

Bannon je prije ulaska u najviše krugove osnovao i vodio Breitbart News, a bio je i suvlasnik Cambridge Analytica, britanske firme za politički consulting za koju se kasnije utvrdilo da je ilegalno prisvojila lične podatke miliona korisnika Facebooka.

Nakon što je morao napustiti Bijelu kuću, Bannon se okrenuo 'prilikama' u Evropi gdje je namjeravao kapitalizirati promociju desničarske politike, ali nije požnjeo značajniji uspjeh.

 
(Patria)

TrumpSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.