21.8.2020. 10:09
0
Macron i Merkel: Uskoro evropska vakcina protiv Covid-19
Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je na zajedničkoj konferenciji za medije s Angelom Merkel da bi vakcina protiv korona virusa uskoro mogla biti spremna.

Macron je izrazio optimizam da bi lijek mogao stići u 'narednim mjesecima' i pozdravio je saradnju unutar EU.

- Unaprijedili smo evropsku saradnju na razvoju vakcine, pridružujući mnoge druge države i Komisiju, kazao je Macron i dodao da je cilj zajedničke saradnje bio osigurati kapacitet za proizvodnju i isporuku vakcine stanovništvu.

Iz EU Komisije u četvrtak je saopćeno da je osigurano 225 miliona doza potencijalne vakcine protiv korona virusa njemačke kompanije CureVac, što predstavlja četvrti sporazum te vrste postignut od strane EU.

Brisel je već pribavio 300 miliona doza potencijalne vakcine putem francuske farmaceutske kompanije Sanofi, kao i još 400 miliona putem kompanije Johnson&Johnson u SAD.

Prije sedmicu dana, Komisija je potpisala i ugovor sa švedsko-britanskom farmaceutskom grupom AstraZeneca za 300 miliona doza sa opcijom za još 100 miliona dodatnih doza, prenosi Euronews.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.