11.9.2020. 22:25
0
Njemačka prihvatila ruski zahtjev za pravnom pomoći u slučaju Navalni
Njemačko ministarstvo pravde odobrilo je zahtjev Moskve za pravnom pomoći u istrazi navoda o trovanju opozicionog čelnika Alekseja Navalnog i zadužilo je državne tužioce da sarađuju s ruskim vlastima, saopćili su zvaničnici u petak.

Ured njemačkog državnog tužioca navodi u tweetu kako je spreman da pruži pravnu pomoć Rusiji i informaciju o stanju zdravlja Navalnog, „ukoliko on pristane na to“.

Ured je također saopćio da neće pružati nove informacije o ruskom zahtjevu u ovom trenutku.

Navalni, najglasniji kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, prebačen je avionom u Njemačku dva dana nakon što mu je pozlilo 20. augusta na unutrašnjem letu u Rusiji. Njemački eksperti za hemijsko oružje utvrdili su da je 44-ogodišnji Navalni otrovan nervnim agensom iz sovjetske ere, nagnavši Berlin da zatraži od Rusije da istraži taj slučaj.

On je držan u vještačkoj komi duže od sedmice i liječen je antidotom prije nego što su bolnički zvaničnici objavili u ponedjeljak da mu se stanje dovoljno popravilo kako bio otpušten s bolničkog liječenja.

Bolnica danas nije imala nikakvih komentara o njegovom zdravstvenom stanju, ali doktori nisu odbacili dugoročne posljedice trovanja.

Kremlj je ljutito reagovao na pozive kancelarke Angele Merkel i drugih zapadnih čelnika da Rusija odgovori na pitanja u tom slučaju, negirajući svaku državnu umiješanost i optužujući Zapad da nastoji ocrniti Moskvu.

Ruske vlasti zatražile su od Njemačke da podijeli dokaze koji bi ih naveli na zaključak „van svake sumnje“ da je Navalni otrovan nervnim agensom iz porodice novičok, iste vrste za koju britanske vlasti navode da je korištena protiv bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u engleskom gradu Salisburyju u 2018. godini, prenosi AP.


(FENA) 

Njemacka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.