18.9.2020. 18:11
0
Rusija optužuje SAD za letove u blizini njene granice
Ruska vojska u petak je optužila SAD i njihove saveznike da provociraju napetosti u regiji Crnog mora naglim povećanjem patrola njihovih bombardera i izviđačkih letova.

Genreral pukovnik Sergej Rudskoj, zapovjednik operativnog odjela ruskog generalštaba, optužio je SAD i druge članice NATO-a za značajno povećanje obima njihovih vojnih aktivnosti u regiji.

- SAD i njihovi saveznici snosit će punu odsgovornost za eventualnu eskalaciju situacije u regiji - izjavio je on na brifingu za novinare.

Rudskoj je ukazao na niz letova američkih strateških bombardera B-52 u  augustu i septembru iznad Crnog i Azovskog mora, tvrdeći da te misije imaju za cilj simulirati raketne napade na postrojenja na jugu Rusije. Kazao je da su bombarderi letijeli samo 11 kilometara udaljenosti od ruske granice.

Ruski general istaknuo je da su Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici također intenzivirali letove špijunskih aviona iznad Krima, za koje tvrdi da su povećani za 40 posto u odnosu na prošlu godinu. Dodao je da je u jednoj prilici 4. septembra pet izviđačkih aviona NATO-a  letjelo u blizini Krima u isto vrijeme.

Rusija je podigla svoje borbene avione kako bi presreli i otpratili američke i bombardere NATO-a u 27 navrata samo u ovom mjesecu, kazao je Rudskoj.

Dodao je da ratni brodovi NATO-a također provode duže vrijeme u svojim vježbama na Crnom moru u ovoj godini, prenosi AP.

(Fena)

RusijaSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.