7.10.2020. 21:26
0
Washington - Trump nije uspio spriječiti dostavu poreznih prijava tužiocu Vanceu
Savezni žalbeni sud odbacio je pokušaj američkog predsjednika Donalda Trumpa da blokira okružnog tužioca Manhattana u pribavljanju osam godina njegovih poreznih prijava zbog istrage, a republikanski predsjednik je najavio da će se žaliti Vrhovnom sudu SAD-a.

Sud na Manhattanu je jednoglasnom odlukom troje sudija odbacio Trumpove optužbe da je odluka porote tužioca Cyrusa Vancea bila preopširna te donesena s ciljem da mu se našteti, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

"Predsjednik ima 'težak' teret i 'nezavidan' zadatak: učiniti vjerodostojnim svoje tvrdnje kojima želi uvjeriti sud da sudski poziv koji mu je izrečen ne može poslužiti istražnom cilju kojem porota legitimno teži", piše u odluci suda na Manhattanu.

"Njegova žalba u tome nije uspjela."


Ovom odlukom će se sukobom između Trumpa i Vancea ponovno baviti američki Vrhovni sud.

Ta je institucija u julu odbacila tvrdnju republikanca da je imun na kriminalne istrage dok je u Bijeloj kući. Jay Sekulow, Trumpov advokat, najavio je da će se on žaliti Vrhovnom sudu.

Obje strane slažu se da Vance ne može provoditi istragu tokom žalbe, pokazuju sudski spisi.

New York Times je 28. septembra pisao kako je Trump 2016. i 2017. godine platio samo 750 dolara poreza saveznoj državi, a da u deset od prethodnih 15 godina nije uopće platio porez na dobit, navodeći "hronične" gubitke.

Trump je demantirao taj izvještaj i na Twitteru pisao kako je platio "mnoge milione dolara poreza", iako dugo odbija javnosti pokazati svoje porezne prijave, za razliku od svojih šest prethodnika u Bijeloj kući.

Vanceova istraga počela je prije više od dvije godine i bila je usredotočena na novac koji je Trumpov bivši advokat Michael Cohen uoči izbora 2016. godine platio dvjema ženama kako bi šutjele o navodnim seksualnim odnosima s Trumpom.


Vance je nedavno proširio istragu te se ona sad bavi i bankovnim, poreznim i osiguravajućim prevarama, kao i lažiranjem podataka o poslovanju.

Trump smatra da se istraga i dalje bazira na Cohenovim isplatama, zbog čega je zahtjev za dobijanjem poreznih prijava neprimjereno "pecanje" za informacijama o njegovom poslovanju širom svijeta.

Žalbeni sud nazvao je "neplauzibilnim" tvrdnju da je istraga ograničena na Cohenove isplate te da nema potvrde da je Vance zatražio Trumpove porezne prijave jer pripada Demokratskoj stranci.

Sve troje sudija žalbenog suda imenovali su demokratski predsjednici, dok su u Vrhovnom sudu republikanci imenovali njih pet od osam.

Čak i da Vance dobije porezne prijave američkog predsjednika, on ih neće moći objaviti dok se ne podigne optužnica, a to se vrlo vjerovatno neće dogoditi prije izbora 3. novembra, prenosi Al Jazeera.


(FENA) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.