10.10.2020. 12:00
0
Evropske zemlje privremeno povlače diplomatsko osoblje iz Bjelorusije
Velika Britanija je posljednja u nizu evropskih zemalja koje povlače svoje ambasadore iz Bjelorusije iz solidarnosti sa Poljskom i Litvanijom, nakon što je zvanični Minsk naložio smanjenje njihovog diplomatskog osoblja.

Britanski sekretar za vanjske poslove Dominic Raab izjavio je da Velika Britanija 'osuđuje Bjelorusiju' zbog odluke da protjera poljske i litvanske diplomate, što je nazvao 'potpuno neopravdanim'.

- Velika Britanija će iz solidarnosti privremeno opozvati ambasadora radi konsultacija o situaciji u Bjelorusiji, objasnio je Raab.

Poljska i Litvanija u petak su opozvale 35 diplomata iz Bjelorusije, pet dana nakon što je Minsk povukao svoje ambasadore iz ove dvije članice EU. Također je naloženo da Poljska i Litvanija reduciraju broj osoblja u svojim diplomatskim misijama u Bjelorusiji.

Minsk je uputio zahtjev o opozivu istog dana kada je EU uvela sankcije protiv 40 bjeloruskih dužnosnika za koje se smatra da su bili umiješani u namještanje izbora i slamanje građanskih  protesta koji su potom uslijedili kao reakcija.

EU članice odbacile su zvanični rezultat izbora kojim je dugogodišnji vladar Alexander Lukashenko obnovio mandat.

Poljska i Litvanija koje graniče sa Bjelorusijom, zauzele su oštar stav spram izbornog rezultata, svesrdno podržavajući demonstrante.

Te zemlje su odmah nakon predsjedničkih izbora, zajedno sa Latvijom i Estonijom, uvele sankcije protiv Bjelorusije, dok je u Litvaniju prebjegla i tamo na sigurnom boravi opoziciona liderka Bjelorusije, Sviatlana Tsikhanouskaya.

Svoje ambasadore u Bjelorusiji privremeno su opozvale i Bugarska, Češka republika, Estonija, Njemačka, Latvija, Rumunija i Slovačka.

EU diplomata Josep Borell opisao je zahtjev Minska prema Poljskoj i Litvaniji 'neutemeljenim i pogrešnim', smatrajući da će tim potezom još više izolirati Bjelorusiju u širem regionu.

Borell je dodao da 'pokušaji bjeloruskih vlasti prema određenim članicama EU neće oslabiti jedinstvo EU'.

Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije objasnilo je Borellu prilikom telefonskog razgovora da se mjerama prema Poljskoj i Litvaniji nastoji postići 'paritet u diplomatskim misijama', kao i to da mjere 'ne ciljaju na EU i dijalog sa savezom'. Članovi bjeloruske vlade tvrde da su mjere 'ispovocirane naročito negativnim stavom lidera ovih zemalja prema Bjelorusiji'.

Protesti u Bjelorusiji nastavljaju se dva mjeseca nakon izbora. Euronews piše da je oko 120.000 ljudi odbacilo Lukashenkov reizbor i na masovnim protestima 4. oktobra pozvalo na oslobađanje političkih zatvorenika.

Prema podacima nevladinih organizacija, u protestima je uhapšeno oko 250 osoba.

 (Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.