16.10.2020. 17:10
0
Broj zaraženih korona virusom u SAD-u prešao osam miliona
Broj zaraženih korona virusom u SAD koje su već mjesecima epicentar pandemije, prešao je 8 miliona, sa skokom od jednog miliona samo u proteklih mjesec dana.

U srijedu je u SAD zabilježeno 60.000 novih infekcija, što je rekordni dnevni prosjek od 14. avgusta, dok statistika nastavlja rasti u svim dijelovima zemlje, a naročito na srednjem zapadu.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi niže temperature zbog kojih se provodi više vremena u zatvorenim prostorima – mogle biti uzrok pojačanom širenju virusa. Oni uzrok vide i u činjenici da je stanovništvo umorno od epidemioloških mjera, kao i u povratku studenata u škole i na fakultete.

Gotovo sve američke savezne države bilježe skok broja novozaraženih, ali prednjače Wisconsin, South Dakota i New Hampshire gdje su brojevi gotovo udvostručeni.

Na američkom srednjem zapadu novi dnevni prosjek u srijedu je prešao 22.000.

Posljedično raste potreba za hospitalizacijom i tretmanom na odjelima za intenzivnu njegu gdje su kapaciteti gotovo popunjeni. U SAD je ukupno hospitalizirano oko 37.000 pacijenata, što je najveći broj od 28. avgusta.

U najteže pogođenim američkim državama također raste broj smrtnih ishoda, a u nekim je utrostručen.

Po broju zaraženih i dalje prednjači California, a prate je Texas, Florida, New York i Georgia. U ovim državama je oko 40% od ukupnog broja zaraženih u SAD.

Gradske vlasti New Yorka naložile su zatvaranje biznisa i škola u najteže pogođenim dijelovima grada što je izazvalo negodovanje određenog broja građana.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.