23.10.2020. 16:17
0
Stotine ljudi na dženazi ubijenom šejhu Afiouniju, vodećem sirijskim imamu
Na stotine ljudi, među kojima je i sirijski ministar za vjerska pitanja, u petak je prisustvovalo dženazi u Damasku vodećem sirijskim imamu koji je ubijen u bombaškom napadu u blizini prijestonice.

Šejh Mohammed Adnan Afiouni, sunitski muftija Damaska koji je bio blizak predsjedniku Basharu al-Assadu, ubijen je u četvrtak kada je detonirana eksplozivna naprava u njegovom automobilu u blizini Damaska.

Afiouni je igrao značajnu ulogu u onome što je vlada opisala naporima pomirenja s oružanim grupama koje su preuzele kontrolu nad nekoliko predgrađa Damaska tokom sirijskog devetegodišnjeg građanskog rata, ali koje su kasnije protjerale vladine snage.

On je bio vodeći konzervativni učlnjak koji se zalagao protiv sunitskog radikalizma i Muslimanskog bratstva, koje se latilo oružja protiv oca aktuelnog predsjednika, Hafeza al-Assada.

-  On je pomogao da se učvrsti vladavina (porodice Assad) tokom borbe protiv Muslimanskog bratstva i kasnije protiv salafijskih trendova - izjavio je Waeil Olwan, politički  naučnik u analitićkoj grupaciji Jusoor sa sjedištem u Istanbulu, koji je fokusairan na sirijske studije.         

 Šezdesetšestogodišni imam opisao je sirijski ustanak kao „razaranje, haos i terorizam“, dodao je Olwan.

Sirijski ministar za vjerska pitanja Mohammed Abdul Sattar al-Sayed bio je među stotinama vjernika koji su se okupili u drevnoj džamiji Ummayad u sirijskoj prijestonici kako bi prisustvovali dženazi Afiounija.

Fotografije s dženaze prikazuju ministra s maskom na licu kako izražava saučešće sinu šejha Afiounija, skupa sa sinom drugog ubijenog imama, Mohammeda al-Butija, od vlade imenovanog imama džamije Ummayad koji je ubijen u bombškom napadu u 2013.

Afiouni je predvodio islamski centar Cham za borbu protiv terorizma i ekstremizma  koji je obučio stotine džamijskih imama i koje je zaposlila država.

On je također predvodio vjersku službu kojoj je Assad prisustvovao u gradu Daraya kada je bio preotet od pobunjenika nakon bombardovanja u kome su poginule stotine i raseljene su hiljade ljudi, prenosi Reuters.


(Fena)

Sirija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.