24.10.2020. 22:06
0
Sjeverna Koreja pozvala građane da se paze zbog širenja virusa prašinom iz Kine
Sjeverna Koreja upozorila je svoje građane da ostanu u zatvorenom, navodeći da sezonska žuta prašina koja dolazi iz Kine može donijeti novi koronavirus u zemlju.

- Kako se nove infekcije koronavirusom nastavljaju širiti svijetom, potreba za suočavanjem sa žutom prašinom i poduzimanjem osnovnih mjera postaje sve veća - piše službeni sjevernokorejski stranački list Rodong Sinmun.

Tvrdnja da bi se virus koji uzrokuje COVID-19 mogao proširiti u Sjevernu Koreju iz pustinje Gobi, udaljene 1.900 kilometara, izgleda da nije podržana. Dva metra fizičke distance je uobičajeno, iako američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da kapljice koje sadrže virus ponekad mogu ostati u zraku satima.

Sjevernokorejske novine pišu da bi se građani trebali suzdržati od aktivnosti na otvorenom i moraju slijediti smjernice za prevenciju, poput nošenja maski kad izlaze vani, javio je Reuters.

Sjeverna Koreja nije izvijestila o potvrđenim slučajevima koronavirusa i tetvrdnje zdravstveni stručnjaci dovode u pitanje. Pyongyang je uveo strogu graničnu kontrolu i mjere karantina kako bi spriječio izbijanje epidemije. Analitičari kažu da bi izbijanje moglo biti pogubno za već ekonomski i politički izolovanu zemlju.

Državna televizija KRT izvijestila je u srijedu da žuta i sitna prašina mogu sadržavati štetne tvari, poput teških metala i patogenih mikroorganizama, uključujući viruse.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.