29.10.2020. 12:51
0
Britanije se odupire pritisku da uvede još jedan lockdown
Velika Britanija se u četvrtak oduprla pritisku da uvede još jedan lockdown na nivou cijele države nakon što su Francuska i Njemačka naredile sveobuhvatne restrikcije u društvenom životu kako bi suzbile nagli porast zaraženih koronavirusom koji je zdravstvene službe doveo do ruba kolapsa.

Vlada premijera Borisa Johnsona do sada je pokušala izbjeći blokadu cijele zemlje, odlučujući se umjesto toga za stepenasti sistem lokalnih restrikcije gdje su određena područja pod većim restrikcijama dok su, istovremeno, druga područja pod manjim u zavisnosti od ozbiljnosti epidemiološke situacije.

Novo istraživanje Imperial Collegea u Londonu stavilo je u fokus situaciju s kojom se suočava Britanija, zemlja s najvećim brojem smrtnih slučajeva od koronavirusa u Evropi, pri čemu se slučajevi u toj zemlji udvostručuju svakih devet dana.

Steven Riley, autor studije, rekao je da bi vlada trebala brzo odlučiti želi li slijediti Francusku i Njemačku, prenio je BBC.

Ekonomije Evrope ušle su u najveće recesije ikad zabilježene kada su uvele lockdown početkom pandemijske krize u martu i aprilu, a najnovije restrikcije poništile su fragilne znakove oporavka zabilježene tokom ljeta.

Vlade su očajnički željele izbjeći ponavljanje proljetnih lockdowna, ali su prisiljene uvoditi mjere zbog porasta broja zaraženih i stalno rastućom stopom smrtnosti širom kontinenta.

Iako će Francuska i Njemačka uvesti lockdown, škole i većina preduzeća biće otvorena, ali će restrikcije obuhvatiti najviše društveni život zatvaranjem barove, restorana, kino dvorana i slično i uvodeći stroga ograničenja kretanja ljudi, prenosi Reuters.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.