3.11.2020. 8:23
0
Reakcije evropskih zvaničnika: Oštre osude napada u Beču
NapaNapade u Beču, u kojima su u ponedjeljak navečer poginule najmanje dvije osobe, oštro su osudili, uz ostale, talijanski premijer Giuseppe Conte, češki premijer Andrej Babiš, španjolski premijer Pedro Sanchez i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

"U našoj zajedničkoj europskoj kući nema mjesta mržnji i nasilju", napisao je Conte na Twitteru na talijanskom i njemačkom oštro osudivši napade u Beču, dok je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio poručio da "Europa mora reagirati" nakon ovoga "kukavičkog napada". 

Čaški premijer Andrej Babiš na Twitteru je izrazio solidarnost s Austrijom. "Zgrožen sam napadom na sinagogu u Beču i želim izraziti solidarnost s cijelim austrijskim narodom i mojim prijateljem (kancelarom) Sebastijanom Kurzom, napisao je Babiš.

Španjolski premijer Pedro Sanchez istaknuo je da s pozornošću prati vijesti koje stižu iz Beča "u noći bola izazvanoga još jednim bezumnim napadom".


"Mržnja neće pokoriti naše društvo. Europa će se čvrsto suprotstaviti terorizmu. Suosjećamo s obiteljima žrtava i izražavamo solidarnost s austrijskim narodom", napisao je Sanchez.

Solidarnost Austriji izrazio je i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis istaknuvši da je potresen strašnim napadima u Beču. "Europa je jedinstvena nasuprot teroru", napisao je Mitsotakis.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas napisao je da "ne smijemo ustuknuti pred mržnjom koja pokušava podijeliti naša društva".

"Premda razmjeri terorističkih napada još nisu poznati, u mislima smo uz ranjene i žrtve tih strašnih trenutaka", stoji u tweetu njemačkoga ministra.

Predsjednica Europske unije Ursula von der Leyen na istoj je društvenoj mreži napisala da je "zgrožena i tužna". "Suosjećam s obiteljima žrtava i austrijskim narodom. Europa izražava punu solidarnost s Austrijom. Mi smo jači od mržnje i terora", napisala je von der Leyen.

"Europska unija snažno osuđuje taj kukavički čin koji gazi život i naše ljudske vrijednosti", napisao je osudivši napad predsjednik Europskog vijeća Charles Michel

"Posvuda na našem kontinentu ujedinjeni smo protiv nasilja i mržnje", poručio je predsjednik europskoga parlamenta David Sassoli, a šef europske diplomacije Josep Borrell ocijenio je da je riječ o "činu kukavištva, nasilja i mržnje".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je: "Ovo je naša Europa. Nećemo ustuknuti pred terorom, naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla".

Napad su oštro osudili i hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. "Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima", poručio je Austrijancima predsjednik hrvatske vlade na svom Twitteru.

Najmanje dvije osobe, među kojima napadač, ubijene su u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova. 

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je televiziji ORF da se radilo o više napadača koji su otvorili vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge. 

Policija je blokirala područje, ispraznila centar grada, stvorila sigurnosni perimetar i traga za više napadača koji su još u bijegu. Jedan od njih ubijen je u sukobu s policijom. Druga žrtva je civil. U obračunu je teško ranjen i policajac.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.