4.11.2020. 9:24
0
Tijesna utrka Trumpa i Bidena, čeka se nekoliko ključnih država
Američki predsjednik Donald Trump i demokratski suparnik Joe Biden i dalje su u tijesnoj utrci, a Amerikanci i veći dio svijeta čekaju izborne rezultate iz nekoliko ključnih neodlučnih država, no to nije pokolebalo sadašnjeg predsjednika koji je proglasio svoju pobjedu.

Obojica kandidata trebaju najmanje 270 od 538 glasova Elektorskog koledža, a Biden ima tijesno vodstvo od 238 glasova prema Trumpovih 213, navodi Fox News te dominira liberalnim uporištima duž istočne i zapadne obale.

Nade među demokratima da će tijekom izborne noći Biden glatko pobijediti brzo su isparile.

Unatoč pandemiji koja je usmrtila više od 230.000 Amerikanaca, narušenoj američkoj ekonomiji i kaotičnoj vanjskoj politici, Trumpov boksački stil upravljanja i geslo "Učinimo Ameriku opet velikom" stekao je naklonost u velikim dijelovima zemlje.

Govoreći malo nakon ponoći po lokalnom vremenu, Biden je rekao kako je uvjeren da će pobijediti na izborima, ali kaže kako bi prebrojavanje glasova moglo potrajati, pozivajući ljude na "strpljenje" i "zadržavanje vjere".

"Vjerujemo da smo na putu pobjede na ovim izborima. Osjećamo se dobro gdje se nalazimo", dodao je. 

Trump se nakon toga oglasio na Twitteru tvrdeći da njegovi protivnici pokušavaju "ukrasti izbore", iako nije ponudio nikakve dokaze. Potom se i obratio javnosti proglasivši svoju pobjedu. 

"Iskreno, osvojili smo ove izbore", rekao je Trump nakon što je ustvrdio da je osvojio i države poput Georgije i Sjeverne Karoline, te da je u nedostižnom vodstvu u Pennsylvaniji i Michiganu.

 Trump prema do sada prebrojanim glasovima postiže snažne rezultate u svim ključnim državama i čini se da nadmašuje ankete javnog mnijenja koje su ga označile kao gubitnika.

Velik dio izbora - i budućnost SAD-a u sljedeće četiri godine - ostaje u rukama neodlučnih ključnih država - a to su uglavnom sjeverne države Michigan, Pennsylvania i Wisconsin.

Sve te tri države koje su nekad bile pouzdano demokratske - okrenule su se republikancima na predsjedničkim izborima 2016., potaknute Trumpovom popularnošću među radnicima koji su simpatizirali njegovu protekcionističku trgovinsku politiku i nacionalističku retoriku.

U tim je državama prerano prognozirati rezultat, s oko 60 do 70 posto očekivanih glasova prebrojanih u svakoj od njih.

Rezultati u Pennsylvaniji i Wisconsinu posebno se prate, jer su lokalni zakoni spriječili prebrojavanje poplave glasačkih listića do dana izbora, što znači da bi moglo potrajati danima.

U međuvremenu, procjenjuje se da će Trump pobijediti na Floridi, u Ohiju i Teksasu, državama koje su demokrati pokušali preokrenuti. Favorit je za pobjedu i u Georgiji i Sjevernoj Karolini. Za sve te države Trump se u govoru sam proglasio pobjednikom. Smatra se da je i Iowa za Trumpa.

Arizona, država s republikanskim naslijeđem, naklonjena je Bidenu, s prebrojanih 75 posto očekivanih glasova, dajući bivšem potpredsjedniku jedino jasno vodstvo među ključnim neodlučnim državama.

U nekim slučajevima, poput Trumpove pobjede 2016., kandidat može pobijediti na Elektorskom koledžu a da ne osvoji većinu glasova birača. Biden ima otprilike vodstvo od 1 posto u glasovima, s više od 54,4 milijuna glasova u njegovu korist.

Zabrinutosti da bi Trump mogao proglasiti pobjedu, čak i dok se države trude prebrojati poplavu glasačkih listića, koji bi trebali pogodovati Bidenu ostvarile su se kad se Trump kasno tijekom noći obratio javnosti.

Ne postoji zakon koji nalaže proglašenje pobjednika na dan izbora. Neke države dopuštaju primanje glasačkih listića čak i nakon zatvaranja birališta.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.