5.11.2020. 16:10
0
Američki izbori: Sumnje, tužbe i nepravilnosti na sve strane
Američki izbori ulaze u završnicu, ali bez obzira na rezultate koje mediji objavljuju i veliku prednost Joea Bidena, daleko su od riješenih.

Britanska agencija Reuters piše da čak i kada Biden dođe do potrebnih 270 glasova Izbornog koledža, to neće biti kraj izbora. 

U Wisconsinu, pod uvjetom da je Trump unutar 1% od Bidena, glasovi će biti sigurno ponovo brojani. A tu su i pravni izazovi. 

Borba za brojanje glasačkih listića u Michiganu

Iz Trumpovog tima u srijedu su izjavili da je pokrenuta tužbu u Michiganu kako bi zaustavili državne dužnosnike da broje glasačke listiće. Iz tima je rekla da se predmetom na Michiganskom sudu za potraživanja želi zaustaviti prebrojavanje dok ne dobije izbornog inspektora u svakom odboru za brojanje odsutnih birača. Trumpov tim je također želio pregledati glasačke listiće koji su otvoreni i prebrojani prije nego što je bio prisutan inspektor iz njihovog tima.

Borba u Pennsylvaniji

Sud u Pensnsylvaniji bori ses republikanskim dužnosnicima, a tužio je izborne zvaničnike u okrugu Montgomery, koji se graniči sa Filadelfijom, optužujući ih da su prerano prebrojali glasačke listiće i biračima koji su dostavili neispravne glasačke listiće pružili priliku da preglasaju.

Na ročištu u srijedu, američki okružni sudija Timothy Savage u Philadelphiji izgledao je skeptičan prema njihovim navodima i kako bi to moglo utjecati na integritet izbora.

U odvojenoj tužbi, Trumpov tim zatražio je od suca da zaustavi prebrojavanje glasačkih listića u Pennsylvaniji, tvrdeći da je republikancima nezakonito uskraćen pristup za praćenje procesa.

U međuvremenu, republikanci u ovoj državi zatražili su od američkog Vrhovnog suda da preispita odluku najvišeg suda u državi koja je dozvolila izbornim službenicima da broje glasačke listiće poštanske pošte s obilježavanjem dana izbora koji su stigli do petka 6. novembra. U srijedu je Trumpova kampanja podnijela zahtjev za intervenciju u slučaju.

Sudije Vrhovnog suda rekle su prošle sedmice da nije bilo dovoljno vremena za odlučivanje o meritumu slučaja prije izbornog dana, ali nagovijestile su da bi ga mogle ponovo odlučivati nakon toga. Kao rezultat toga, izborni službenici u Pennsylvaniji rekli su da će razdvojiti glasačke listiće sa ispravno poštanskim žigom koji su stigli nakon izbornog dana, što otvara mogućnost da bi ih sud mogao naknadno izbrisati.

Sudski spor u američkoj poštanskoj službi

Sudac je u srijedu rekao da generalni direktor pošte Louis DeJoy mora odgovoriti na pitanja o tome zašto USPS nije uspio izvršiti sudski pregled za nedostavljene glasačke listiće u desetak država prije roka, utorak popodne. Američki okružni sudija Emmet Sullivan nadgleda tužbu Vote Forward-a, NAACP-a i zastupnika latino zajednice koji zahtijevaju od poštanske službe da na vrijeme dostavi glasačke listiće za brojanje na izborima.

Borba u Georgiji oko glasačkim listićima

Trumpova kampanja u srijedu navečer pokrenula je tužbu na državnom sudu u okrugu Chatham u državi Georgia. Za razliku od akcija u Pensilvaniji i Michiganu, ta tužba ne traži od suca da zaustavi brojanje glasačkih listića. Umjesto toga, kampanja je priopćila da je dobila informaciju da su glasački listići koji su kasno stigli nepravilno pomiješani s važećim glasačkim listićima i zatražila od suca da unese nalog kojim se osigurava da su glasački listići koji su kasno stigli odvojeni kako se ne bi brojali.

Nakon najave da će jutros biti konferencija za novinare u Nevadi na kojoj će biti prisutni republikanski predsjedavajući države i odvjetnici, vjerojatno ćemo uskoro moći dodati Nevadu na tu listu, piše Reuters, prenosi The Guardian.


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.