6.11.2020. 8:06
0
Biden: Ne sumnjam da ću pobijediti na izborima
Joe Biden, demokratski kandidat za američkog predsjednika koji je u vodstvu u odnosu na republikanskog rivala Donalda Trumpa, obratio se večeras naciji te poručio da ne sumnja da će pobijediti na izborima i zatražio od svojih pristalica da ostanu mirni.

"U SAD-u je glas svetinja. Niko osim birača ne bira predsjednika. Svaki glas se mora izbrojati. Nekada je potrebno malo strpljenja, ali našem sistemu svi zavide. Senatorica Kamala Harris i ja ne sumnjamo da ćemo biti pobjednici kada se izbroje svi glasovi", rekao je Biden. 

Naglasio je da svi trebaju biti strpljivi i ostati mirni do samog kraja. 

"Molim vas da ostanete mirni. Broje se glasovi i uskoro ćemo sve znati. Hvala vam na strpljenju. Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio naše vojnike", kazao je Biden. 

Još uvijek nisu poznati konačni rezultati 59. predsjedničkih izbora u SAD-u, a prema posljednjim izjavama američkih zvaničnika moguće je da će se u nekim saveznim državama na rezultate čekati još nekoliko dana.
Državna sekretarka Pennsylvanije Kathy Boockvar izjavila je da bi konačni rezultati predsjedničkih izbora u toj saveznoj državi, koja nosi 20 elektorskih glasova, trebali biti poznati do kraja dana (u petak oko šest ujutro po srednjeevropskom vremenu). 

Registrator glasača u okrugu Clark u saveznoj državi Nevadi Joe Gloria izjavio je također kako očekuje da će svi glasovi proći kroz sistem do subote ili nedjelje, tako da će rezultati za ovu državu, koja nosi šest elektorskih glasova, biti poznati tek za nekoliko dana.

Prema posljednjim nezvaničnim podacima, demokratski kandidat Joe Biden povećao je vodstvo u Nevadi za skoro 12.000 glasova. 

Izborni štab američkog predsjednika i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa objavio je da je otkrio nepravilnosti u glasovima u saveznoj državi Nevada te je pokrenuo tužbu da se na određeno vrijeme obustavi brojanje glasova. 

Gabriel Sterling, izborni zvaničnik u Georgiji, u kojoj pobjeda donosi 16 elektorskih glasova, istakao je da u toj državi trebaju prebrojati još oko 47.000 glasova.

S druge strane, sudovi u saveznim državama Michiganu i Georgiji odbacili su zahtjeve izbornog štaba predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se u tim državama zaustavi prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima održanima u utorak. 

Prema neslužbenim rezultatima, kandidat Demokratske partije Joe Biden sakupio je 254 elektora i izglednije su mu šanse za izbornu pobjedu nego njegovom republikanskom rivalu i aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji trenutno na svom kontu ima 214 sakupljenih elektora, a za pobjedu je potrebno minimalno 270. 

Još nisu poznati rezultati u državama Pennsylvania, Sjeverna Karolina, Georgia, Arizona, Nevada i Alaska, koje ukupno broje 71 elektorski glas. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.