14.11.2020. 9:27
0
Europska žarišta dosegnula vrhunac, zanimljivo je što se događa u Švedskoj
Ako se pogleda šira epidemiološka slika u Europi, koja je iznova postala svjetski COVID-19 hot spot, čini se da je u nizu zemalja pod najžešćim napadom virusa brzina širenja zaraze splasnula, dosegnula plato ili je čak krenula putanjom pada.

Bloomberg je tako kao jednu od glavnih priča objavio rast broja novih slučajeva splašnjava u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj.

Najteže pogođene zemlje, piše Bloomberg, poput Belgije, Nizozemske i Češke zabilježile su vrlo značajni pad dnevnog broja, piše Jutarnji.

Na primjer, Belgija je prema zadnjim podacima zabilježila 4.300 slučajeva u danu, a prije samo dvije sedmice brojali su po 20.000 novozaraženih.

No, opterećenost zdravstvenih sistema u cijelom nizu europskih zemalja i dalje je vrlo visoka. Ako bi se Europi pribrojila Rusija, onda je smrtnost u sedmici od 8. novembra porasla 44 posto.

Čak i pojedine velike zemlje blizu su maksimuma predviđenih kapaciteta za oboljele od covida. No, s obzirom na usporavanje rasta ili čak pad broja slučajeva, i problem s bolničkim kapacitetima bi se u tjednima koji dolaze trebao relaksirati.

Možda će biti najzanimljivije pratiti epidemiološki razvoj u Švedskoj, zemlji koja je u prvom dijelu godine trpjela žestoke kritike pobornika čvrstog lockdowna.

I Švedska je nakon 20. oktobra počela bilježiti značajni rast dnevnog broja slučajeva, a čini se da su već oko 5. novembra doživjeli vrhunac s 4.766 slučajeva u jednom danu, no neizvjesno je jesu li dosegli plato.

Ono što je važnije za primijetiti u Švedskoj jest da su uspjeli zadržati smrtnost na vrlo niskoj razini.

U zadnjih 2 mjeseca u samo tri dana imali su viši broj smrti od jednoznamenkastog (15, 14 i 10 smrti), a radi se o zemlji s 10,23 miliona stanovnika.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.