18.11.2020. 8:57
0
Trump smijenio direktora Agencije za cyber sigurnost Chrisa Krebsa
Američki predsjednik Donald Trump smijenio je direktora federalne agencije nakon što je svjedočio da su predsjednički izbori 2020. održani u skladu sa propisima, čime je opovrgnuo tvrdnje o izbornoj prevari.

Trump je utorak putem Twittera obavijestio da je otpustio Christophera Krebsa, direktora Agencije za cyber sigurnost i sigurnost infrastrukture (Cisa) pri Odjelu za nacionalnu sigurnost. On je također naveo da je Krebsova nedavna izjava u kojoj potvrđuje sigurnost izbora – 'vrlo netačna'.

Trump je nešto ranije smijenio i sekretara odbrane Marka Espera.

Prema pisanju zapadnih medija, Krebs je očekivao da će izgubiti posao. Prošle sedmice, njegova agencija je izdala saopćenje u kojem je potvrdila da američki glasači nisu prevareni.

- Izbori održani 3. novembra bili su najsigurniji u američkoj historiji, navodi se u saopćenju Agencije za cyber sigurnost. 'Nema dokaza da je bilo koji glasački sistem izbrisao ili izgubio glasačke listiće, ili da je na bilo koji način bio kompromitiran.'

Krebs, bivši visoki službenik Microsofta, vodio je agenciju poznatu kao Cisa od njenih početaka 2016. godine kada je bilo aktuelno navodno rusko uplitanje u američke izbore, pa sve do novembarskih izbora. Cijenili su ga visoki dužnosnici obje stranke jer je Cisa koordinirala federalne i lokalne aktivnosti na odbrani izbornih sistema od stranog i domaćeg uplitanja.

Smjena Krebsa potakla je mnoge kritike iz Demokratske stranke, ali i od strane prominentnih republikanaca poput Bena Sassea, senatora Nebraske koji je poručio da je Chris Krebs 'odlično obavljao svoj posao' i da 'nije trebao biti otpušten'.

Krebs je poručio putem Twittera da mu je bila 'čast služiti'.

Trump još uvijek nije priznao poraz na izborima i nastavlja tvrditi da je izgubio zbog izborne prevare.  

 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.