19.11.2020. 22:20
0
Posljedica pandemije: Pariz i Cirih najskuplji za življenje
Pariz i Cirih su pored Hong Konga najskuplji gradovi svijeta za život jer je pandemija izvršila uticaj na cijene artikala za svakodnevnu upotrebu.

Ova dva grada su zbog pandemije prevazišla Singapur i Osaku koji su bili u samom vrhu ljestvice, kako bi se pridružila Hong Kongu s kojim sada dijele prvo mjesto prema Indeksu troškova života časopisa The Economist.

Indeks se temelji na usporedbi cijena 138 artikala i usluga iz 130 gradova, iz septembra 2020. godine. Primijećeno je da su cijene tokom prošle godine rasle u prosjeku od oko 0,3%, ali je to na različit način uticalo na pojedine regije.

Općenito, gradovi na američkom kontinentu, u Africi i Istočnoj Evropi postali su jeftiniji za življenje, dok su oni na zapadu postali skuplji. Ovo se dijelom može objasniti porastom evropskih valuta spram američkog dolara, piše Euronews.

U prvih 10 ulaze Ženeva (7.) i Kopenhagen (9.), pored Singapura, Tel Aviva, Osake, Njujorka i Los Anđelesa.

Međutim, Singapur i Osaka su postali jeftiniji za život zbog odlaska stranih radnika što je dovelo do pada potražnje pa tako i cijena. U Japanu je vlada subvencionirala troškove poput javnog transporta.

Prema Indeksu, na cijene utiče pet trendova: osciliranje valute, problemi u lancima nabavke kao što su nestašice određenih prehrambenih artikala poput tjestenine i toalet papira, potezi vlasti poput kontrole cijena, opreznije navike kupaca zbog straha od gubitka posla, te promjene životnog stila.

Također je primijećeno da kupci sada posežu za jefitnijim alternativama čime manje skupi artikli postaju konkurentniji.

Istovremeno, cijene premijum proizvoda su gotovo nepromijenjene jer oni sa visokim zaradama, iako rjeđe idu u kupovinu, ne mijenjaju navike u pogledu kvalitete.  

Najviše su porasle cijene cigareta i alkohola, ali rastu i cijene knjiga i elektronike.

Cijene odjeće su pale, vjerovatno zbog manje potražnje jer su prodavnice koje nisu od esencijalnog značaja u više navrata zatvarane tokom pandemije.

Na ljestvici su najveći pad doživjeli gradovi poput Reykjavika, Sao Paula i Rio de Žaneira, jer je Latinska Amerika teško pogođena slabljenjem valute i rastom siromaštva.

Gradovi sa najnižim troškovima života su Damask, Taškent, Lusaka i Karakas.

Očekuje se da će se trendovi cijena zadržati u 2021. jer je mala vjerovatnoća da će se globalna ekonomija do 2022. godine vratiti na raniju razinu.

 
(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.