20.11.2020. 8:44
0
SZO: Remdesivir nema efekta kod hospitaliziranih pacijenata
Lijek Remdesivir nije preporučen za hospitalizirane pacijente koji su oboljeli od covid19, neovisno o težini kliničke slike, jer nema dokaza da ovaj lijek smanjuje potrebu za ventilatorima ili povećava šanse za preživljavanje, poručili su u petak iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Panel (SZO) nije pronašao dokaze da Remdesivir reducira smrtnost, ili potrebu za mehaničkom ventilacijom, da skraćuje vrijeme za kliničko poboljšanje i dr., navodi se u smjernici.

Ovo označava još jedan korak nazad za lijek koji je prošlog ljeta privukao globalnu pažnju kao potencijalno efikasna terapija za covid19.

Ovaj antiviralni lijek jedan je od dva lijeka koji su trenutno odobreni za liječenje pacijenata koji boluju od covid19, međutim, testiranje koje predvodi SZO pokazalo je prošlog mjeseca da Remdesivir ima malo ili uopće nema učinka na smrtnost ili dužinu bolničkog liječenja kod ovih pacijenata.

Farmaceutska kuća Gilead koja proizvodi lijek osporila je rezultate ovih testiranja.

Naime, Remdesivir je korišten prilikom bolničkog liječenja američkog predsjednika Trumpa, a u ranijim studijama je dokazano da skraćuje vrijeme oporavka. Odobren je kao dio terapije za covid19 u više od 50 zemalja svijeta.

Međutim, panel SZO tvrdi da se preporuka protiv Remdesivira temelji na rezultatima studija koji su uključili podatke iz četiri međunarodna nasumična testiranja sa više od 7.000 pacijenata koji su hospitalizirani zbog covid19.

Utvrđeno je da ovaj lijek koji se daje intravenozno što ga čini skupljim i složenijim za primjenu, nema značajnoj efekta na stopu smrtnosti i druge aspekte koji su važni za pacijenta, prenosi Reuters.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.