20.11.2020. 14:44
0
Azerbejdžanska vojska ušla u regiju Aghdam koju su predale armenske snage
Jedinice azerbejdžanske vojske ušle su u regiju Aghdam, teritoriju koju su im predale armenske snage u okviru sporazum o primirju koji je okončao šest sedmica žestokih sukoba oko separatističke regije Nagorno-Karabah, saopćilo je u petak azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

Primirje, postignuto uz rusko posredovanje u prošloj sedmici, predviđa da Armenija preda kontrolu nad nekim regijama koje je držala izvan granica Nagorno-Karabaha s Azerbejdžanom. Prva od tih regija, Aghdam, predana je danas, izvještava AFP.

Nagorno-Karabah  nalazi se unutar Azerbejdžana ali je pod kontrolom snaga manjinskih Armena uz podršku Armenije otkako je separatistički rat u toj enklavi okončan u 1994.  Taj je rat ostavio, ne samo Nagorno-Karabah, nego i značajne površine okolne teritorije u armenskim rukama.

Žestoke borbe koje su planule 27. septembra predstavljaju najveću eskalaciju decenijama dugog sukoba između dvije bivše sovjetske zemlje u četvrt stoljeća, i u njima su ubijene stotine, a moguće i hiljade ljudi.

Primirje u prošloj sedmici okončalo je nasilje nakon nekoliko propalih pokušaja da se uspostavi trajan prekid vatre. Njega je kao pobjedu proslavio Azerbejdžan, ali je izazvalo masovne proteste u Armeniji, u kojoj hiljade ljudi redovno izlaze na ulice kako bi tražili smjenu premijera, navodi francuska novinska agencija.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.