27.11.2020. 10:21
0
Protesti u Meksiku zbog nasilja i povećanja broja ubistava žena
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama stotine demonstranata, uglavnom žena, su izašle na trgove u mnogim gradovima Meksika, posebno u glavnom gradu Meksiku, u znak protesta protiv rodne nejednakosti i ubistva žena.

Demonstranti su pozvali na zaustavljanje nedavnog povećanja broja ubistava žena u Meksiku.

U zemlji je od januara prošle godine u napadima  život izgubilo  3.960 žena. Meksiko je poznat kao zemlja s najvećom stopom femicida među zemljama Latinske Amerike.

Policija je intervenirala na demonstrante suzavcem i aparatima za gašenje požara.

Tokom protesta došlo je do sukoba u kojim su lakše povrijeđena 23 policajca.

U meksičkom gradu Ciudad Juarez, ranijih godina, postavljeni su ružičasti križevi u znak sjećanja na seriju ubistava žena 1990-ih koja aktivisti nazivaju femicidom. Na tom mjestu je  pronađeno osam  leševa žena žrtava ubistva 1996.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.