1.12.2020. 8:15
0
Nova masovna hapšenja u Turskoj zbog povezanosti sa Gulenom: Uhapšene 82 osobe, najavljene stotine otkaza na poslu
Vlada Turske naložila je pritvor za još 82 pripadnika vojske u obračunu sa sljedbenicima Fethullaha Gulena za koga zvanična Ankara tvrdi da stoji iza neuspjelog puča iz 2016. godine.

Operacija čiji je cilj slamanje Gullenove mreže, nastavak je obračuna koji traje već četiri godine od puča u kojem je život izgubilo oko 250 ljudi.

U utorak su u djelovanju vladinih snaga u 39 pokrajina privedene 63 osobe.

Uporedo s hapšenjima koja je naredio glavni tužilac pokrajine Izmir, najavljeni su otkazi za 848 pripadnika vojnih snaga, uključujući visoko rangirane oficire – zbog veza sa Gullenovom mrežom.  

Od pokušaja državnog udara, 80.000 pritvorenih čeka na suđenje, a otpušteno je ili suspendirano oko 150.000 državnih službenika, vojnog personala i dr. Samo iz turske vojske je isključeno oko 20.000 pripadnika.

Podsjetimo, sud Turske je prošle sedmice osudio na doživotnu zatvorsku kaznu lidere i učesnike državnog udara, uključujući na stotine oficira vojske, pilota, kao i civila, zbog učešća u pokušaju svrgnuća predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prenosi Reuters.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.