18.1.2021. 10:45
0
Koje uredbe će Biden donijeti prvog dana na mjestu predsjednika?
Kada dođe na mjesto predsjednika SAD, Joe Biden planira da odmah ukine neke od najkontroverznijih odluka svog prethodnika Donalda Trumpa, ali i da se bavi rješavanjem problema uzrokovanih pandemijom, saopštio je njegov šef kabineta Ron Klain.
Prvog dana biće donijeto 10 predsjedničkih uredbi, za koje nije potrebna saglasnost Kongresa, piše Voice of America.

Poslije inauguracije 20. januara, Biden će odmah ukinuti zabranu putovanja u SAD za državljane pojedinih muslimanskih zemalja, zatim će podnijeti zahtjev da se Amerika ponovo priključi Pariskom sporazumu o klimatskim promjenana, propisaće obavezno nošenje maski u federalnim zgradama i na međudržavnim putovanjima.

Biće i produžen moratorijum na otplatu studentskih kredita i kirija, kako bi se spriječilo da oni koji ne mogu da plate stanarinu ostanu bez krova nad glavom tokom pandemije.

“Ove uredbe će milionima Amerikanaca pomoći da prebrode ovu krizu”, piše u dopisu koji je Klain poslao svojim saradnicima.

Ipak, za kompletno ostvarivanje Bidenove agende biće potrebna i saglasnost Kongresa koji treba da odobri plan za pomoć u pandemiji vrijedan 1,9 hiljada milijardi dolara.

Klain je najavio i da će Biden predložiti novi zakon o imigraciji prvog dana na dužnosti.

Drugog dana, Biden će donijeti uredbe koje se odnose na pandemiju -otvaranje škola i pokretanje poslova i masovnije testiranje na koronavirus, a trećeg dana je planirano da se donesu uredbe kojima bi se novčano pomoglo onima koje je pandemija najviše oštetila.

Naredne nedjelje, Biden bi trebalo da pokrene pitanje reforme sistema zatvorskih sankcija, klimatskih promjena i imigracije, uključujući i spajanje razdvojenih porodica na granici SAD i Meksika.

Novoizabrani predsjednici, tradicionalno, počinju sa donošenjem uredbi od prvog dana na dužnosti.

Isto je uradio i Trump, mada su mnoge njegove uredbe osporene na sudu i stavljene van snage.

(Mirza Malović)
Joe Biden
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.