17.2.2021. 15:55
0
Masovni protesti u Mijanmaru, UN upozoravaju na eksploziju nasilja
Demonstranti u Mijanmaru okupili su se u srijedu u najvećem broju do sada u protestima protiv vojnog preuzimanja vlasti, čak i nakon što su eksperti UN-a za ljudska prava upozorili da bi vojnici mogli biti poslani u Yangon i u druge gradove, otvarajući mogućnost izazivanja golemog vala nasilja.
Izvještač UN-a Tom Andrews izjavio je u utorak navečer da je alarmiran izvještajima da su vojnici prebačeni u Yangon, najveći mijanmarski grad.

-  U prošlosti su takvi pokreti vojnika prethodili ubistvima, nestancima i pritvaranjima u masovnom obimu – navodi on u izjavi za javnost koju je objavio Ured UN-a za ljudska prava u Ženevi.         

-  Prestravljen sam da je, uzimajući u obzir isprepletenost ta dva dešavanja – planiranih masovnih protesta i gomilanja vojnika - moguće da vojska počini čak i veće zločine nad narodom Mijanmara – dodao je.

Pored Yangona, novi protesti također su potresali drugi po veličini mijanmarski grad, Mandalay, i prijestolnicu, Naypyitaw, prkoseći zabrani okupljanja pet ili više ljudi. Dok se večer spuštala, nije, međutim, bilo nikakvih izvještaja o većem nasilju.

- Marširajmo masovno. Pokažimo našu snagu pučističkoj vladi koja je uništila budućnost naše omladine i zemlje – napisao je Kyi Toe, portparol Nacionalne lige za demokratiju uhapšene čelnice Aung San Suu Kyi  na svojoj Facebook stranici uoči protesta.

Izgleda da je današnji odziv u Yangonu bio najveći do sada u tom gradu. Demonstranti su preuzeli taktiku blokiranja cesti za snage sigurnosti parkirajući svoja vozila nasred ulica pod opravdanjem da imaju problema s motorom vozila.

U Naypyitawu su hiljade ljudi, među kojima službenici privatnih banaka i inžinjeri, marširale širokim gradskim bulevarima, pozivajući na oslobađanje Suu Kyi i predsjednika Win Myinta.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.