18.2.2021. 17:50
0
Diplomati - EU uvodi sankcije Rusima u martu, uoči briselskog samita čelnika
Evropska unija priprema se da uvede zabrane putovanja i zamrzavanje sredstava saveznicima ruskog predsjednika Vladimira Putina u martu, eventualno uoči samita EU, nakon što je na sastanku ambasadora EU dato odobrenje za kaznene mjere, saopćili su diplomati.
Reuters je javio 11. februara da bi sankcije, u odgovoru na zatvaranje Putinovog glavnog domaćeg kritičara Alekseja Navalnog, mogle biti prve koje su uvedene na osnovu novog pravnog okvira EU usvojenog u decembru koji omogućuje bloku da poduzima mjere protiv prekršitelja ljudskih prava širom svijeta.

- Očekujem da će dodatne sankcije biti uvedene prije samita EU u martu – izjavio je visoki diplomata EU, misleći na okupljanje 27 čelnika članica bloka 25 i 26. marta u Bruxellesu. Ministri vanjskih poslova EU sastaju se 22. marta.         

Na sastanku ambasadora EU u srijedu iskazana je široka podrška sankcijama, dok su države kao što je Švedska, Njemačka, Francuska, Poljska i baltičke zemlje pozvale na zabranu putovanja i zamrzavanje sredstava.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.