23.3.2021. 16:33
0
Vijetnam odobrio za korištenje rusku vakcinu Sputnik V
To će biti druga vakcina koja je dobila zeleno svijetlo nakon vakcine AstraZeneca.
Vijetnam je odobrio rusku vakcinu Sputnik V protiv koronavirusa, saopćilo je u utorak ministarstvo zdravstva u Hanoju, dvije sedmice nakon što je ta zemlja jugoistočne Azije pokrenula svoju kampanju imunizacije.

To će biti druga vakcina koja je dobila zeleno svijetlo nakon vakcine AstraZeneca.

- Ministarstvo zdravstva odobrilo je rusku vakcinu Sputnik V u urgentnoj potrebi za borbom i prevencijom protiv pandemije - navodi ministarstvo na svom websiteu.

Na hiljade vakcina Sputnik V, koje su uručene Hanoju kao poklon, već su u zemlji, ali je nejasno da li će i kada još doza stići.

Ruska vakcina sada je odobrena za korištenje u 56 zemalja sa ukupnim stanovništvom od više od 1,5 milijarde ljudi, objavio je Ruski direktni investicioni fond (RDIF),  jedna od institucija koje su razvile vakcinu.

- Njeno odobrenje u Vijetnamu, jednoj od najnaesljenijih zemalja jugoistočne Azije, pružit će zaštitu za ljude i za korak bliže će doći do ukidanja restrikcija uvedenih zbog kroronavirusa - izjavio je Kirill Dmitrijev, izvršni direkotr RDIF.

Vijetnam, sa svojih 98 miliona stanovnika, do sada je vakcinisao 36.000 ljudi AstraZeneca vakcinom, od kojih su većina zdravstveni radnici.

Hanoj je uputio narudžbu za još 30 miliona doza AstraZenece,  dok još 30 miliona dolazi putem globalnog mehanizma dodijele vakcina Covax  organiziranog od Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministarstvo zdravstva planira da nabavi 150 miliona doza do kraja godine.

Vijetnam, je registrovao nešto više od 2.500 zaraženih virusom i 35 preminulih, i hvaljen je širom svijeta zbog svog bavljenja pandemijom, prenosi AFP.

(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.