7.4.2021. 19:52
1
Erdoganov diplomatski fijasko: Prva žena Evropske komisije nije imala stolicu za sjedenje pa se morala smjestiti na nisku sofu prekoputa
Ursula fon der Lajen, prva žena na čelu Evropske komisije ostala je bez mjesta za sjedenje na sastanku predstavnika EU i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana.

Vidno iznervirana Njemica samo je kratko rekla "ehem" i pokazala na zauzeta mjesta kada je vidjela da su za sastanak u pozlaćenoj sobi predsjedničkog kompleksa pripremljene samo dvije stolice na koje su se već smjestili Erdogan i Šarl Mišel, predsjedavajući Evropskog savjeta.

Ironično je da je pitanje ženskih prava bila jedna od tema jučerašnjeg trosatnog sastanka EU-Erdogan. Ni Erdogan ni Mišel nisu bili voljni da se odreknu svojih stolica pa je Fon der Lajen morala da se smjesti na nisku sofu prekoputa.

Njen portparol danas je rekao da je Fon der Lajen poslije incidenta još fokusiranija na pitanje jednakosti i ljudskih prava u Turskoj.

- Predsjednica komisije očigledno je bila iznenađena i to se vidi na snimku... Nivo protokola za našeg predsjedavajućeg isti je kao i za predsjedavajućeg Evropskog savjeta. Predsjednica očekuje da institucija koju predstavlja bude tretirana na isti način kao i institucija predsjedavajućeg Savjeta i očekuje da se slični incidenti ne ponove, rekao je portparol.

Kakav diplomatski fijasko, prokomentarisala je Violeta Bulc, bivša komesarka EU.

Iratkse Garsija Perez, lider socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu na naveo: "Prvo su se povukli iz Istanbulske konvencije, a sada su ostavili predsjedavajuću Evropske komisije bez mjesta tokom zvanične posjete", prenosi BN.

(Ajdin Balićevac)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.