3.5.2021. 16:01
0
Oktoberfest otkazan i ove godine
Najveće narodno slavlje na svijetu, Oktoberfest u Muenchenu, zbog pandemije koronavirusa neće biti održan ni ove godine, saopćio je bavarski premijer Markus Soeder u ponedjeljak.

 "Oktoberfest niti ove godine neće biti moguć", rekao je bavarski premijer Markus Soeder nakon konsultacija s gradskom upravom grada Muenchena, javlja Hina. 

Soeder je i ostalim gradovima u Bavarskoj, koje organiziraju manifestacije po uzoru na Oktoberfest, preporučio da se i ove godine suzdrže od organiziranja slavlja.

Gradonačelnik Muenchena Dieter Reiter je rekao kako je odluka donesena već sad jer "ne bi imalo smisla" čekati dalje s obzirom na opsežne pripreme koje ova manifestacija iziskuje.

"Za mene lično je ovo vrlo teška odluka", rekao je Reiter.

Odluka o ukidanju ovogodišnjeg Oktoberfesta je donesena zbog prevelike opasnosti od širenja zaraze u napučenim šatorima u kojima se održava Oktoberfest, uprkos očekivanjima da će do septembra najveći dio građana biti vakcinisan.

Ovogodišnji Oktoberfest se trebao održati od 18. septembra do 3. oktobra. Prijašnjih godina Oktoberfest je posjećivalo po šest miliona posjetitelja.

Posljednji Oktoberfest, koji je održan 2019., gradu Muenchenu je ostvario prihode od 1,23 milijarde eura.

Prema ispitivanju javnog mnijenja što ga je objavio dnevnik Augsburger Allgemeine, 69 posto ispitanih Bavaraca zalagalo se za to da se ove godine Oktoberfest ne održi.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.