4.6.2021. 9:21
0
Mafijaš postao velika prijetnja Erdoanu: Optužuje poznate političare za umiješanost u ubistva, šverc...
Mafijaški kum Sedat Peker svojim je video porukama izazvao senzaciju na društvenim mrežama. Na Jutjubu postoji nekoliko njegovih videozapisa - svaki od njih postao je viralan i otad zauzima naslovnice u Turskoj, piše "Deutche Welle".

U svojim govorima on optužuje poznate političare iz vladajuće stranke: tvrdi da su oni umiješani u ubistva, silovanja, šverc droge, zloupotrebu moći i mnoge druge kriminalne radnje.

49-godišnji Sedat Peker turskoj je javnosti bio poznat već duže vrijeme. On slovi za veličinu u turskom podzemlju, nekoliko je puta morao odgovarati na sudu zbog ubistava, pokušaja ubistva i otmice, a osuđen je i za "osnivanje zločinačke organizacije". Kad su protiv njega započele istrage u Turskoj, Peker je pobjegao u Dubai 2020. godine.


Oružje al-Nusra-Front

I poruka njegovog osmog videa također ima težinu: ovaj put on sumnjiči tursku vladu da je ilegalno dostavljala oružje džihadističkoj miliciji Al-Nusra Front 2014. godine. Teroristička organizacija bori se protiv sirijskog predsjednika Bašara el-Asada i njegove vojske u sirijskom građanskom ratu.

Optužbu je iznio na temelju lične anegdote: rekao je da je bio u kontaktu s vladinim dužnosnicima koji su mu trebali pomoći u isporuci pomoći za turkmenske pobunjenike u sjevernoj Siriji. No, stvari su se odvijale drugačije nego što je on zamišljao, rekao je. Neki kamioni, koji su pod njegovim imenom vozili prema Siriji, bili su natovareni oružjem i municijom i nisu išli turkmenskim pobunjenicima, već su se vozili predstavnicima fronte Al-Nusra. Mafijaški šef dodao je da je dostavu oružja organizirala sigurnosna i vojna tvrtka SADAT - ova privatna firma bliska je turskoj vladi. Osnivač Adnan Tanriverdi bivši je savjetnik turskog predsjednika za sigurnost.

I novinar u egzilu također je izvještavao o krijumčarenju oružja

Pekerova poruka je brizantna i zbog toga jer Turskom već dugo kruže naznake da je Ankara umiješana u poslove s oružjem s islamističkim ekstremistima. Bivši glavni urednik opozicionog lista "Cumhuriyet" Džan Dundar (Can Dündar), koji se nalazi u izbjeglištvu u Njemačkoj, izazvao je senzaciju u turskoj javnosti kada je 2015. godine izvijestio o navodnom krijumčarenju oružja u kojem je turska tajna služba MIT dostavljala oružje i municiju ekstremistima u Siriji.


Ovo izvještavanje se teško osvetilo Dundaru, koji sada živi u Berlinu. Uhapšen je i izgubio je posao glavnog urednika. Morao je napustiti svoju zemlju u julu 2016. godine. Kako bi izbjegao izvršenje kazne, pobjegao je u egzil u Njemačku. U decembru 2020. optužen je za špijuniranje i pomaganje terorističkoj organizaciji u njegovoj odsutnosti na 27 godina i šest mjeseci zatvora. Turski vrhovni sud (Yargitay) još nije donio pravomoćnu presudu.

Pekerovi dokazi bude nadu da bi Dundarovo suđenje moglo biti ponovno otvoreno. Dundar je rekao za DW da ne gaji prevelike nade. "Ne možete očekivati ozbiljne korake od pravnog sustava u sadašnjem stanju".

"Zaslužuješ umrijeti"

Činjenica da bi upravo mafijaški kum mogao osloboditi krivnje turskog novinara čudan je preokret: prema vlastitim navodima, Dundar je od mafijaša dobio poruku - jer je izvijestio o navodnom krijumčarenju oružja turske tajne službe (MIT) - riječima: “Varali ste naciju. Dakle, zaslužujete smrt. "U to je vrijeme Peker još uvijek bio pristaša turske vlade."

Mnogima je smješno da je naše izvješće o kamionu MIT-a sada verificirano od strane vođe organiziranog kriminala."

Činjenica da je insajder progovorio čini izjave posebno učinkovitima, kaže ovaj novinar.

Bivši glavni urednik smatra da su optužbe Pekinga opasne i jer su usmjerene direktno na predsjednika Erdoana.

- Ono što me iznenadilo u prošlom videozapisu je da je obznanio veze s predsjedničkom palačom. Prije otkrića bili su poznati i mnogi detalji (o isporuci oružja). Ali niko se nije usudio pravilno raditi preko veza s Erdoanom.

U svom je videu Peker imenovao relevantna imena koja imaju veze s predsjedničkom palačom, prema Dundarovom mišljenju.


Peker želi držati Erdoana na meti

Pekerov nastup na Jutjubu znači daljnju štetu na ugledu Redžepa Tajipa Erdaoana (Recep Tayyip Erdogan). Dugo je turski predsjednik šutio o navodima šefa podzemlja; samo je povremeno davao izjavu o otkrićima. Sedmicama se špekulira zašto je predsjednik, koji inače posjeduje jasno mišljenje, sada tako suzdržan. Također Dundaru nije promakla činjenica da je "Erdoan bio vrlo strpljiv i uvijek je pažljivo razmišljao o onome što je rekao o njemu".

Mafijaški šef Peker pokrenuo je politički potres sa svojih prvih osam video poruka. S nestrpljenjem se očekuje sljedeći video koji bi trebao biti objavljen sljedeće sedmice. Najavio je da će se u njemu direktno obratiti turskom predsjedniku.

Očekuje se obračun s Erdoanom, s kojim bi on zapravo trebao biti u dobrim odnosima. U svojim videozapisima predsjednik ga je nježno nazvao Abi – u prevodu: veliki brat. Mafija je sedmicama u svojim videoporukama suočavala turskog ministra unutarnjih poslova Sulejmana Sojlua (Suleyman Soylu) s nekoliko navoda.

Nakon što je zrak za Sojlu postajao sve rjeđi, a opozicioni poziv na ostavku sve glasniji, Erdoan je napokon izrazio svoju solidarnost i rekao: "Stojimo iza svog ministra unutrašnjih poslova." Očito je to bila provokacija za Pekera. Ogorčen, najavio je da će otkriti svoje odnose s predsjednikom Erdoanom sljedeće sedmice, piše "Deutche Welle"


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.