16.7.2021. 9:33
0
Zamjenica američkog državnog sekretara posjetit će Tokyo, Seoul i Ulaanbaatar
Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman posjetit će Tokyo radi trilateralnih razgovora.

Sherman  će otputovati u Tokyo sljedeće sedmice kako bi održala trilateralni sastanak sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama o pitanjima regionalne sigurnosti poput Sjeverne Koreje, saopćila je u četvrtak američka vlada, prenosi japanska agencija Kyodo.

Sastanak će se održati u sklopu njene turneje po Aziji koja počinje u nedjelju, a također putuje u Južnu Koreju i Mongoliju. State Department nije spomenuo hoće li putovati u Kinu, kako su dan ranije izvijestile hongkonške novine.

Tokom putovanja Sherman će "potvrditi američku predanost radu sa saveznicima i partnerima na promicanju mira, sigurnosti i prosperiteta u Indo-Tihom okeanu i održavanju međunarodnog poretka temeljenog na pravilima", navodi se u saopćenju za medije.

Sherman, japanski zamjenik ministra vanjskih poslova Takeo Mori i prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Južne Koreje Choi Jong Kun sastat će se u srijedu kako bi razgovarali o "trilateralnoj saradnji na hitnim zajedničkim izazovima", saopćilo je japansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Stavke dnevnog reda trilateralnog sastanka uključuju Sjevernu Koreju, klimatske promjene i globalna zdravstvena pitanja usred tekuće pandemije koronavirusa.

Američka administracija predsjednika Joea Bidena pridaje važnost jačanju saradnje s dva najbliža saveznika Washingtona u Aziji, čiji su bilateralni odnosi sve više opterećeni ratnim odštetama.

Odvojeni bilateralni razgovori također će se održati u utorak, saopćilo je japansko ministarstvo.

Na sastancima s japanskim dužnosnicima Sherman će razgovarati o nizu pitanja, uključujući klimu i globalnu zdravstvenu sigurnost.

Očekuje se da će razgovarati i o bilateralnim pitanjima vezanim uz ratnu povijest.

Sjedinjene Države okupljaju saveznike i istomišljenike širom svijeta kako bi se suprotstavili sve većoj vojnoj i ekonomskoj asertivnosti Kine, navodi Kyodo.

Sherman će se u Seoulu sastati s južnokorejskim dužnosnicima kako bi razgovarali o bilateralnoj i multilateralnoj saradnji na onome što oni nazivaju "zajedničkim prioritetima", uključujući klimatsku krizu, i ekonomski oporavak nakon panedmije COVID-19.

Iz Seula će zamjenica američkog državnog sekretara otputovati u Ulaanbaatar kako bi se sastala s mongolskim dužnosnicima u cilju jačanja  veza i razgovora o zajedničkim vrijednostima demokratije i ljudskih prava, uključujući slobodu vjere ili uvjerenja.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.