12.8.2021. 9:51
0
Poljski parlament usvojio kontroverzni zakon o medijima
Poljski parlament usvojio je novi medijski zakon za koji protivnici kažu da je pokušaj da se ušutka TV kanal koji kritikuje vladu. Vlada kaže da je zakon potreban kako bi se spriječilo da neprijateljske strane sile preuzmu kontrolu nad svojim emiterima.

Ali kritičari kažu da je to pokušaj da se američka kompanija Discovery pogura da proda najveću TV mrežu u zemlji, TVN. Zakon prijeti pogoršanjem odnosa sa SAD -om, ključnim saveznikom, i produbljivanjem zabrinutosti EU zbog slobode medija u Poljskoj, javlja BBC.

Hiljade demonstranata izašlo je u utorak na ulice širom Poljske kako bi izrazile bijes zbog prijedloga. Gomila se okupila ispred parlamenta u Varšavi, a skupovi su održani u Krakovu, Vroclavu, Poznanju, Lublinu i Szczecinu.


Vlada je tvrdila da bi postojeća pravila koja zabranjuju kompanijama sa sjedištem izvan Evropskog ekonomskog prostora da direktno posjeduju emitere trebala biti pooštrena kako bi se spriječilo da kineske i ruske firme kontrolišu poljske medije. Međutim, planove su kritizirale SAD, koje su važan vojni saveznik. Američka kompanija Discovery posjeduje TVN preko podružnice sa sjedištem u Holandiji, prenose tamošnji mediji.

Međutim, donji dom parlamenta može poništiti sve promjene i konačno odobriti prijedlog zakona.


(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.