24.8.2021. 18:54
0
UN: Pouzdani izveštaji da talibani pogubljuju civile
Šefica Savjeta Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je u utorak da je primila vjerodostojne izvještaje o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava od strane talibana u Afganistanu, uključujući “pogubljenja po kratkom postupku” nad civilima i afganistanskim snagama sigurnosti koje su se predale, prenosi Reuters.

Ona nije na sjednici Savjeta za ljudska prava objelodanila detalje ubistava, ali je pozvala na uspostavljanje mehanizma za pomno praćenje akcija talibana.
 
Prema rezoluciji koju je kasnije u utorak usvojio forum u Ženevi, ona će izvjestiti ovo tijelo na zasjedanju u septembru i oktobru o situaciji i svim kršenjima koja su počinili talibani, i sačiniti potpuniji pisani izveštaj u martu 2022.

Postupanje talibana prema ženama i devojčicama je “osnovna crvena linija”, rekla je Bašele na hitnoj sednici Savjeta, održanoj na zahtjev Pakistana i Organizacije islamske saradnje.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.