2.9.2021. 15:31
0
Učenici se vratili u škole u Francuskoj
Dvanaest miliona djece u Francuskoj vratilo se u četvrtak u učionice u novoj školskoj godini, noseći maske za lice u okviru pravila koja imaju za cilj usporiti širenje koronavirusa u zemlji.

Predsjednik Emmanuel Macron posjetio je osnovnu školu u južnom gradu Marseilleu. Njega je dočekala grupa djece i nastavnika, od kojih su svi nosili maske, koje su obavezne u zatvorenim prostorima.

- Radimo maksimalno kako bi povratak djece u škole mogao biti što je moguće više normalan dok se virus nastavlja širiti - izjavio je Macron u video poruci na društvenim mrežama.         

Od djece se također zahtijeva da često peru ruke i učionice moraju biti redovno prozračivane.

Francuska situacija s virusom neznatno se poboljšala u posljednjim sedmicama s oko 17.000 potvrđenih zaraza svakoga dana u prosjeku, što je pad s više od 23.000 dnevnih zaraza sredinom augusta. Mnogi, međutim, strahuju od poništavanja takvog trenda sada kada se djeca vraćaju u škole.

Macron je zatražio od tinejdžera da se vakcinišu. Škole organiziraju vakcinacije za one koji to žele. Saglasnost barem jednog roditelja potrebna je za djecu od 12 do 16 godina.

Više od 63 posto osoba u dobi od 12 do 17 godina primilo je barem jednu dozu, a 47 posto je potpuno vakcinisano, prenosi AP.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.