4.9.2021. 19:49
0
Šta bi druge zemlje mogle da dobiju ili izgube dolaskom talibana na vlast
Dok se talibani navikavaju na ulogu novih vladara Afghanistana, druge zemlje se utrkuju da se prilagode smeni vlasti. Došlo je do svežeg naleta diplomatske komunikacije u glavnim gradovima svijeta, od Moskve do Pekinga, od Berlina do Islamabad.

I kao što dvostruki bombaški napad na aerodrom u Kabulu od 26. avgusta pokazuje, pobunjeničke grupe također reaguju na vladavinu talibana - prenosi BBC News.

Ali kakve interese ovi igrači žele da ostvare ili očuvaju posle talibanskog preuzimanja vlasti? Evo kako bi to moglo da utiče na neke ključne međunarodne igrače:
Susjed Avganistana Pakistan ima mnogo toga da dobije ili izgubi od smene vlasti u Kabulu. Dvije zemlje dijele 2.400 kilometara granice, dok je u Pakistanu registrovano 1,4 miliona avganistanskih izbjeglica - a procenjuje se da isto toliko živi tamo nedokumentovano. I tako ova zemlja ima mnogo toga da izgubi od nestabilnosti u Afghanistanu. Ali Islamabad također vjerovatno ima najtešnje veze sa talibanima.


Rusija se još sjeća decenijskog rata koji je Sovjetski Savez vodio - i izgubio - protiv afghanistanskih pobunjenika između 1979. i 1989. godine. Iako su danas njeni interesi u samom Afghanistanu vrlo skromni, nestabilnost u zemlji mogla bi da ima ogroman uticaj na njene sjeverne susjede, koji su bivše sovjetske republike još uvijek tijesno povezane sa Rusijom - prenosi BBC News.


Interesi Kine u Afghanistanu su i ekonomski i bezbjednosni. Poslije povlačenja Amerike, kineske firme su u dobrom položaju da iskoriste rudarski potencijal Afghanistana, uključujući retku zemlju koja se koristi u mikročipovima i drugoj najsavremenijoj tehnologiji.


Američki eksperti procjenjuju da afghanistanske rezerve vrijede bilion dolara - a tri puta više prema procjeni avganistanske vlade. Ali kineske firme još uvijek vagaju političke i bezbjednosne rizike, napisao je 24. avgusta kineski list za međunarodna pitanja Global tajms.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.