19.9.2021. 18:35
0
Svjetski lideri vraćaju se UN -u s fokusom na pandemiju, klimu
Svjetski lideri vraćaju se ove sedmice u Ujedinjene nacije u New York sa fokusom na jačanju napora u borbi protiv klimatskih promjena i pandemije COVID-19, što ih je prošle godine primoralo da pošalju video izjave za godišnje okupljanje.

Budući da koronavirus i dalje bjesni usred neravnopravnog uvođenja cjepiva, oko trećina od 193 države UN -a planira ponovno slati video zapise, ali predsjednici, premijeri i ministri vanjskih poslova ostatak će putovati u Sjedinjene Države.   Sjedinjene Države pokušale su odvratiti čelnike od dolaska u New York u pokušaju da spriječe Generalnu skupštinu UN-a da postane "događaj koji se širi", iako će se predsjednik Joe Biden osobno obratiti skupštini, što je njegova prva posjeta UN-u od preuzimanja dužnosti.

Takozvani sistem časti UN-a znači da svako ko ulazi u skupštinsku dvoranu efektivno izjavljuje da je cijepljen, ali ne mora pokazati dokaz, piše agencija Reuters.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je Reutersu da rasprave o tome koliko je putujućih diplomata moglo biti imunizirano ilustriraju "koliko je danas nejednakost dramatična u odnosu na vakcinaciju".  On se zalaže za globalni plan vakcinacije 70% svijeta do prve polovine sljedeće godine.   Od 5,7 milijardi doza vakcina protiv koronavirusa koje se primjenjuju u svijetu, samo 2% je u Africi.  Biden će u srijedu biti domaćin virtualnog sastanka iz Washingtona s čelnicima i izvršnim direktorima koji ima za cilj povećati distribuciju cjepiva na globalnoj razini.

Kako naučnici upozoravaju da je globalno zagrijavanje opasno blizu izmičenja kontroli, konferencija UN -a COP26 ima za cilj izvući mnogo ambiciozniju klimatsku akciju i novac koji će s njom ići od učesnika širom svijeta, navodi se u tekstu Reuters-a.


"Vrijeme je da pročitate zvono za uzbunu", rekao je Guterres prošle sedmice za Reuters.  "Na rubu smo ponora."

(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.