21.9.2021. 19:31
0
Pakistanski premijer o talibanima: Sprečavanje obrazovanja žena je neislamsko!
FOTO: BBC
Pakistanski premijer Imran Kan rekao je da bi sprečavanje obrazovanje djevojčica i žena u susjednom Afganistanu bilo neislamsko.

"Ideja da žene ne treba da se obrazuju jednostavno nije islamska. Ona nema nikakve veze sa religijom."

U intervjuu za BBC, Kan je iznio uslove koji bi morali biti ispunjeni da bi Pakistan formalno priznao novu talibansku vladu. On je pozvao talibansko rukovodstvo da bude inkluzivno i da poštuje ljudska prava. Prošle sedmice, talibani su isključili djevojčice iz srednjih škola, a vratili su se samo dječaci i nastavnici. Ali pakistanski lider rekao je da vjeruje da će djevojke uskoro moći da prisustvuju nastavi.
„Mislim da će dozvoliti ženama da idu u škole", rekao je on.


U posljednjih 20 godina, žene u Afganistanu su se borile i stekle niz osnovnih prava, ali sada postoji bojazan da taj napredak sprječava nova talibanska privremena vlada koju čine isključivo muškarci. Talibani su pre nekoliko dana navodno zatvorili ministarstvo za ženska pitanja i zamijenili ga odsekom koji je nekada sprovodio stroge verske doktrine.


Glavna BBC dopisnica za međunarodna pitanja Lis Duset u Kabulu kaže da, iako su talibanske vođe tvrdile da su se promijenile kao i da Afganistan nije više isti - izgleda da postoji sve veća neusklađenost između riječi i djela. Grupe za ljudska prava ranije su kritikovale "ministarstvo za poroke i vrline" zbog ućutkivanja neistomišljenika i nasilnog sprovođenja ograničenja nametnutih stanovništvu - posebno ženama i djevojkama - kao i zbog širenja straha i nepoverenja među zajednicama.

Mnogi u Sjedinjenim Državama i drugdje dugo optužuju Pakistan za pružanje podrške talibanima, što pakistanska vlada negira. Poslije napada 11. septembra koji su planirani u Afganistanu, Pakistan se pozicionirao kao saveznik SAD-a u takozvanom "ratu protiv terorizma".



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.