22.9.2021. 22:09
0
"Tačno znam na kojem događaju se virus počeo širiti": Zviždač otkrio najveću tajnu Kine
Kineski zviždač i bivši član komunističke partije, Wei Jingsheng, tvrdi da je Kina namjerno širila COVID, a za Svjetski vojni turnir održan u Wuhanu tvrdi da je to prvi događaj širenja COVID-a, čak dva mjeseca prije nego što je ostatak svijeta saznao za smrtonosni virus, prenosi Jutarnji.

Međunarodni turnir za vojne sportiste održan je u Wuhanu, gradu iz kojeg je krenula epidemija, dva mjeseca prije nego što je Kina obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju o prvim slučajevima. Jingsheng tvrdi kako nije slučajno da su neki od 9 hiljada međunarodnih vojnika sportista koji su se okupili na događaju navodno oboljeli od tada misteriozne bolesti.

– Mislio sam da će kineska vlada iskoristiti ovu priliku za širenje virusa tokom vojnih igara, jer će se tamo pojaviti mnogi stranci – rekao je za novi dokumentarni film Sky Newsa „What Really Happened in Wuhan”.

Zviždač tvrdi da je čuo da je kineska vlada tokom igara izvodila neku „neobičnu vježbu”.

– Znao sam da postoji mogućnost da kineska vlada koristi neko čudno oružje, uključujući i biološko, jer sam znao da rade takve eksperimente – tvrdi Jingsheng. Njegove tvrdnje podržao je Miles Yu, bivši glavni kineski savjetnik za politiku i planiranje državnog tajnika SAD-a, Mikea Pompea. Rekao je da su francuski, njemački i američki sportisti bili među onima koji su se razboljeli na turniru sa simptomima nalik na COVID-19, ali nikada nisu testirani na virus.

– U vlastitim podacima vidimo naznake da je Covid cirkulirao u Sjedinjenim Državama već početkom decembra, možda i prije toga – rekao je SAD-ov bivši istražitelj David Asher. Gospodin Jingsheng također tvrdi da je bio zabrinut zbog razvoja situacije u vezi COVID-a i spomenutog Svjetskog vojnog turnira te je pokušao obavijestiti i upozoriti ljude u Trumpovoj administraciji još u novembru 2019. godine. Jingsheng ističe da je bio zanemaren.

– Osjetio sam da nisu zabrinuti kao ja, pa sam se potrudio dati više detalja i informacija, no nisu to uzimali u obzir – rekao je.

Autoritativni režim Xi Jinpinga očajnički je pokušao suzbiti zviždače i ušutkati svaku raspravu o virusu u ranim fazama izbijanja napada u Wuhanu, čak i kada su se počele puniti bolnice i mrtvačnice. Bilo kakvo spominjanje na društvenim medijima o novom virusu SARS-a ili „epidemiji” bilo je cenzurirano, hrabro medicinsko osoblje koje je pokušalo progovoriti i upozoriti svijet privedeno je i prisiljeno potpisati lažna priznanja.

Jingsheng, koji je godinama ranije bio u prognanstvu, rekao je da je svjestan onoga što se događa preko „insajdera” iz Pekinške komunističke partije koji su podijelili svoje strahove o situaciji i opisali zataškavanje centralne vlade.

– No, unatoč nadolazećoj zdravstvenoj krizi koja je trebala opustošiti ostatak svijeta, njegova poruka nije shvaćena ozbiljno – tvrdi Jingsheng. Kineski disident nije htio otkriti s kojim je političkim čelnicima razgovarao, ali je natuknuo da su to bili visoko pozicionirani ljudi, uz tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

– Nisam siguran želi li taj političar da govorim o njemu, no želim reći da je dovoljno visoko pozicioniran, dovoljno visoko da može doći do predsjednika Sjedinjenih Država – zaključio je zviždač Jingsheng.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.