24.9.2021. 10:51
0
Nastavljena erupcija vulkana na otoku La Palma, lava uništava sve pred sobom
Nastavljena je erupcija vulkana na španskom otoku La Palma koji je uništio stotine kuća, a brojne spasilačke službe su i dalje na terenu i prate nastavak vulkanskih aktivnosti.

Vulkan je eruptirao 19. septembra na kanarskom otoku La Palma na kojem živi oko 80.000 stanovnika.

Vulkanska lava, čija temperatura doseže 1.100 stepeni Celzijusa, uništava sve pred sobom, javlja Anadolija.  

Preliminarne procjene govore o šteti u iznosu od 400 miliona eura. Evakuisano je više od 6.000 ljudi, a izgorjelo je 400 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 400 kuća.

Većina ljudi boravi kod rodbine u sigurnim područjima na otoku, ali stotine ih prebacuju u različita državna skloništa. Oni koji su pobjegli iz svojih domova susreću se s nedostatkom drugih mogućnosti stanovanja, a vulkan bi mogao nastaviti eruptirati tjednima ili čak mjesecima.

"Ovdje su svi uništeni. Ako nisu depresivni, na rubu su", rekao je Jonay Perez, političar i stanovnik uništenog grada.

Mnogi od evakuiranih još uvijek nisu sigurni jesu li njihovi domovi uništeni ili su još u funkciji.

U posjetu atlantskom otoku u četvrtak bio je španski kralj Felipe VI.

"Ovo su dani neizmjerne tuge i tjeskobe za mnoge porodice. Danas nije lako pružiti utjehu, ali želimo vam dati nadu da će korak po korak, uz pomoć svih nas, svi moći obnoviti svoje živote", rekao je on.

Nadležne službe su saopćile da se očekuje da će vulkan Cumbre Vieja ostati aktivan najmanje 24 dana, a moguće i do tri mjeseca.

Stručnjaci su upozorili mještane na moguće eksplozije i hemijske reakcije pri ulijevanju lave u more.

Posljednja slična erupacija vulkana u Španiji dogodila se 1971. godine i to također na otoku La Palmi. Tada je eruptirao vulkan Teneguia.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.