3.10.2021. 22:23
0
Pandemija prijeti da pomrsi planove za početak turističke sezone u Tajlandu
U prvoj polovini juna, premijer Tajlanda Prajut Čan-Oča svima je priredio iznenađenje, obećavši da će zemlja do oktobra ponovo otvoriti granice za turiste.

Došlo je vrijeme, rekao je tada, da pođemo na proračunate rizike. Malo ko ga je ozbiljno shvatio. Od početka pandemije, Tajland odlučno čuva svoje granice, a svi koji su od aprila prošle godine ušli u zemlju morali su da budu u karantinu i popune tone formulara.


Strani turisti, pogon tajlandske ekonomije, prestali su da dolaze - za prvih osam mjeseci ove godine bilo ih je samo 70.000, u poređenju sa 40 miliona, koliko je u 2019. posetilo zemlju, prennosi BBC News.

Vlasti u Tajlandu uspješno su se borile protiv pandemije tokom većeg dijela prošle godine, ali se ovog leta zaraza brzo širila, a vlasti su se našle na meti kritika zbog sporog tempa vakcinacije. Otvaranje granica u oktobru djelovalo je nemoguće. Međutim, izgleda da je veliko otvaranje već počelo, doduše, veoma skromnim koracima. Policijski sat je skraćen za jedan sat i sada počinje u 10 uveče, a biblioteke i muzeji ponovo su se otvorili.

Možete čak i u spa, ali ukoliko zakažete unapred i donesete potvrdu da ste negativni. Turisti koji su primili obje doze vakcine moraju da budu u karantinu samo sedmicu dana, a ranije su morali dvije. Dalje popuštanje mjera očekuje se u novembru. To su dobre vijesti za izmorene ugostitelje, ali posetioci jedva da se vraćaju.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.