15.10.2021. 16:59
0
U crkvi na smrt izboden britanski zastupnik
Britanski zastupnik iz Konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona uboden je nekoliko puta tokom skupa s biračima u Metodističkoj crkvi, prema izvještajima svjedoka i medija. Nekoliko sati kasnije je preminuo.

69-godišnji David Amess, koji u britanskom parlamentu predstavlja Southend West u Essexu, u istočnoj Engleskoj, uboden je nekoliko puta od strane nepoznatog muškarca, prenio je Reuters. Muškarac je ušao na skup u Metodističkoj crkvi u gradu Leigh-on-Sea u Essexu.

Prema saopćenju policije muškarac koji ga je ubo nožem je uhapšen.

Amessov ured potvrdio je da je zastupnik izboden, no još nisu dali više detalja. Konzervativni zastupnik John Lamb izjavio je za medij Basildon Echo: ”On je još u crkvi i neće nam dopustiti da uđemo. Izgleda jako ozbiljno”.

Bivši stranački čelnik Sir Iain Duncan Smith rekao je kako se “moli za potpuni oporavak” svog kolege.
“Moje misli su sa zastupnikom Davidom Amessom i njegovom porodicom u ovom užasnom trenutku. Molimo se za potpuni oporavak nakon ove zastrašujuće, šokantne vijesti. Ovo nasilno ponašanje ne može se tolerirati u politici ili općenito u životu …”, napisao je na Twitteru.

Kako saznaje Reuters, zbog povrede zastupniku su ljekari pomagali na mjestu mjestu događaja.


Skup izbornog okruga redovni je događaj na kojem se zastupnici sastaju s biračima kako bi raspravljali o pitanjima koje je potrebno iznijeti u parlamentu.

Amess je prvi puta izabran u parlament kao predstavnik Basildona 1983. godine. Potom se kandidirao na izborima u Southend Westu 1997. godine. Na stranici njegovog ureda navedeno je da su njegovi glavni interesi ”dobrobit životinja i pro-life”. Također, on je bio veliki podržavatelj Brexita.

Sličan incident se, inače, dogodio i 2010. godine kada je zastupnik laburista Stephen Timms preživio ubod u uredu svoje izborne jedinice. Također, zastupnik liberalnih demokrata Nigel Jones za dlaku je izbjegao smrt nakon što je napadnut samurajskim mačem 2000. godine. U 2016. godini laburistkinja Jo Cox umrla je nakon smrtonosne pucnjave samo nekoliko dana prije referenduma o Brexitu.

Čelnik opozicije Sir Keir Starmer na svom je Twitter profilu napisao da je incident ”užasna i duboko šokantna vijest”.

Policija Essexa priopćila je da ne postoji veća prijetnja građana te su apelirali da im pošalju snimke videonadzora u blizini.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.