24.10.2021. 8:25
0
U Rio de Janeiru ponovo viđena puma iako je smatrana izumrlom vrstom
Puma, koja se smatrala izumrlom vrstom u Rio de Janeiru nakon što je posljednji put viđena u brazilskoj metropoli 1930. godine, ponovo se pojavila u tom gradu, prenijela je lokalna štampa.

Povratak pume zabilježile su još u junu 2020. godine kamere u prirodnom rezervatu zapadno od Rija de Janeira.

Grupa biologa je na osnovu tih snimaka počela pratiti pumu, čije je prisustvo kasnije potvrđeno u drugim obližnjim rezervatima.

Puma je zvanično proglašena izumrlom vrstom na spisku ugroženih životinjskih vrsta vlasti Rio de Janeira, prenijeli su tamošnji mediji i dodali da je puma ugrožena vrsta u svijetu, a u Brazilu ima status “ranjive vrste” zbog lova i smanjenog prirodnog staništa.

Ta životinja iz porodice mačaka, koja se često naziva planinskim lavom, može biti duga do 2,3 metra i teška više od 70 kilograma.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.