1.11.2021. 15:55
0
Plemenska grupa ukinula blokadu glavne sudanske luke
Plemenska grupa objavila je u ponedjeljak da će privremeno ukinuti šestosedmičnu blokadu glavne morske luke Sudana, sedmicu nakon što je vojska preuzela vlast državnim udarom.

Protivnici prošlosedmičnog puča optužili su vojsku da je namjerno uzrokovala blokadu Luke Sudan kako bi izvršila pritisak na civilne vođe i na kraju opravdala planove za okončanje civilne vladavine. Vojska je negirala da stoji iza blokade, odbijajući da se miješaju u ova dešavanja.

Barikade u luci i na glavnom putu za Kartum ukidaju se od ponedjeljka ujutro na period od mjesec dana, rekao je Abdallah Abushar, sekretar Visokog vijeća Beje, koje je blokadu uvelo u septembru, podsjeća Reuters. Članovi plemenske grupe Beja zatvorili su luku na Crvenom moru u septembru, uputivši niz zahtjeva, uključujući smjenu vlade koju predvode civilni zvaničnici.

Blokada Luke Sudan dovela je do nestašice pšenice i goriva i preusmjeravanja pošiljki kroz Egipat. Grupa je zahtijevala da se civilna vlada zamijeni tehnokratama i da se ponovo pregovara o nekim dijelovima mirovnog sporazuma iz oktobra 2020. s pobunjeničkim grupama širom Sudana.


(FENA/  Amer Mujzinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.