11.11.2021. 10:16
0
COP26: Pozdravljen neočekivani klimatski sporazum između SAD-a i Kine
Aktivisti i političari pozdravili su, uz određenu zadršku, neočekivanu američko-kinesku deklaraciju koja je obećala jačanje saradnje u oblasti klimatskih promjena.

Evropska unija i Ujedinjene nacije opisali su taj potez ohrabrujućim i važnim korakom, no Greenpeace, ekološka organizacija koja se bori protiv zagađivanja Zemlje i zemljine atmosfere, kaže da obje zemlje moraju pokazati više predanosti.

Sjedinjene Američke Države i Kina dva su najveća svjetska emitera CO2, a obavezali su se da će zajedno raditi na postizanju cilja da se globalno zagrijavanje zaustavi na 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijsko doba što je utvrđeno Pariškim sporazumom iz 2015. godine.

Atmosfera je na globalnom nivou trenutno 1,2 stepena Celzija toplija u odnosu na prosjek iz predindustrijskog razdoblja, a Pariški sporazum o klimi ima za cilj da se to zadrži na 1,5 stepeni Celzija.

Naučnici kažu da će ograničavanje porasta globalne temperature na 1,5 stepeni pomoći čovječanstvu da izbjegne najgore klimatske uticaje. 

POstignuti sporazum objavila su dva globalna rivala objavila u srijedu na klimatskom summitu COP26 u Glasgowu, koji službeno završava u petak, a prema riječima kineskog izaslanika za klimu, objava je dogovorena nakon 30-ak sastanaka u proteklih 10 mjeseci.

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden i njegov kineski kolega Xi Jinping održati virtualni sastanak već sljedeće sedmice, javio je BBC.

Reakcija na iznenadni dogovor bila je uglavnom pozitivna, ali stručnjaci i aktivisti upozoravaju da se sada moraju poduzeti konkretne mjere kako bi se ispunila data obećanja.

Američko-kineska deklaracija poziva na pojačane napore za ostvarenje cilja od 1,5 stepeni, a dogovoreni su koraci o nizu pitanja uključujući emisije metana, prijelaz na čistu energiju i dekarbonizaciju.

(FENA/A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.