16.11.2021. 13:31
0
Njemačka agencija zaustavila certifikaciju za gasovod Sjeverni tok 2
Kompanija podružnica koja bi trebala upravljati njemačkim dijelom gasovoda Sjeverni tok 2 ne ispunjava uslove da bude "nezavisni operater prijenosa", rekao je njemački regulator u utorak.

Kompanija može dobiti certifikat samo ,,ako je taj operater organiziran u pravnoj formi prema njemačkom zakonu", saopćila je njemačka Federalna mrežna agencija, javlja DW.  Certifikacija će ostati pod suspenzijom ,,sve dok glavna imovina i ljudski resursi ne budu prebačeni na podružnicu", dodali su zvaničnici.

Suspenzija je došla u trenutku kada švicarska kompanija Nord Stream 2 AG radi na osnivanju podružnice koja će poslovati prema njemačkom zakonu samo za njemački dio gasovoda. Kompanija Sjeverni tok 2 navela je da je dobila obavještenje regulatora, ali su dodali da nisu u poziciji da komentiraju detalje postupka, njegovo moguće trajanje i uticaj na vrijeme početka rada gasovoda. 

Gasovod Sjeverni tok 2 treba da transportira gas iz Rusije u Nemačku i druge zemlje. U vlasništvu je Gazproma, gasnog giganta pod ruskom kontrolom sa ulaganjem iz nekoliko evropskih kompanija.



(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.