21.11.2021. 15:11
0
WFP upozorava - Rastući problem gladi u Jemenu
Agencija Ujedinjenih nacija Svjetski program za hranu (WFP) upozorila je da se glad u ratom razorenom Jemenu povećava zbog kontinuiranog rasta cijena robe.

- Cijene hrane i glad i dalje rastu - naveo je WFP na Twitteru i dodao da je su sve veće potrebe porodica čije preživljavanje ovisi o pomoći WFP-a, javlja Anadolija. 

Agencija UN-a upozorila je da je dugotrajna jemenska kriza razarajuća za milione porodica.

Humanitarnu situaciju u Jemenu pogoršava i padanje vrijednosti jemenskog rijala, koja je u područjima pod kontrolom jemenske vlade dostigla više od 1.500 rijala za američki dolar.

Prije izbijanja sukoba 2014. godine, cijena dolara je bila 215 jemenskih rijala.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu sa milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta za život.

(FENA/A. Balićevac)

JemenWFP
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.