22.11.2021. 20:48
0
Bivši hotelski šofer na suđenju u Parizu zbog saučesništva u genocidu u Ruandi
Bivši hotelski šofer izveden je u ponedjeljak na suđenje u Parizu nakon što je optužen za saučesništvo u rundskom genocidu u 1994., prebacujući vozilom pripadnike Hutu milicije koji su masakrirali stotine Tutsija.

Claude Muhayimana, za koga istražitelji tvrde da je također krio Tutsije uz rizik da će biti ubijen i da je pomogao nekima da pobjegnu, napustio je zemlju nakon genocida i dobio je francusko državljanstvo u 2010.

Noseći farmerice, majicu i kožnu jaknu, 60-godišnjak je također potvrdio svoj identitet i proveo je ostatak ročišta prekrštenih ruku.

On se suočava s doživotnom robijom ukoliko bude osuđen.

U ruandskom genocidu, jednom od najtežih zločina u 20. stoljeću, 800.000 manjinskih Tutsija i umjerenih pripadnika Hutu većine ubijeno je u samo tri mjeeseca, u masakrima koje su orkestrirale i podsticale vlasti.

Očekuje se da pedesetak svjedoka svjedoči na trećem suđenju osumnjičenim za genocid Francuskoj, čiji pravni sistem omogućuje univerzalnu jurisdikciju sudijama koji krivično gone zločine protiv čovječnosti.

Tri osobe su osuđene - vojni oficir koji je kažnjen sa 25 godina zatvora i dvojica majora osuđenih na doživotne robije.

Muhayimana će, međutim, biti prvi “obični građanin” koji će se suočiti s pravdom, prenosi AFP.

(Fena / Haris A)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.