23.11.2021. 15:20
0
Poljska spriječila ulazak migranata iz Bjelorusije
Poljska je u utorak saopćila da su grupe migranata pokušale da pređu granicu iz Bjelorusije i da bi bilo preuranjeno govoriti da je najgora kriza na istočnoj granici Evropske unije završena.

Portparol granične straže Anna Michalska rekla je da je oko 50 migranata pokušalo da pređe u ponedjeljak naveče granicu, a 18 ih je nakratko prešlo preko bodljikave žice.

Jedna grupa migranata također je pokušala da pređe granicu ali je na kraju odustala, javlja Reuters.

Evropske zemlje već mjesecima optužuju Bjelorusiju da je osmislila migrantsku krizu tako što je dovozila migrante s Bliskog istoka i tjerala ih da pokušaju ilegalno preći u EU preko Poljske, Litvanije i Latvije.

Bjelorusija je prošle sedmice uklonilo migrantske kampove na granici i dozvolila prvi let za repatrijaciju u Irak u posljednjih nekoliko mjeseci. Oko 120 migranata napustilo je zemlju u ponedjeljak, a još će ih napustiti u utorak, kao i narednih dana.

Ali vlasti u Varšavi navode da su daljnji incidenti na granici pokazali da bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko nije odustao od planova da koristi hiljade migranata sa Bliskog istoka i drugih zemlja kao oružje u sukobu s EU.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.