28.11.2021. 9:50
0
Mala očekivanja od nuklearnih pregovora jer Iran stvara činjenice na osnovu toga
Svjetske sile i Iran vraćaju se u ponedjeljak u Beč na posljednji pokušaj spašavanja nuklearnog sporazuma iz 2015., ali malo njih očekuje napredak dok se atomske aktivnosti Teherana nastavljaju u očiglednom pokušaju da steknu polugu protiv Zapada.

Diplomate kažu da ističe vrijeme za oživljavanje pakta, koji je tada bio američki  Predsjednik Donald Trump odustao je 2018. godine, razbjesnivši Iran i zgrozivši druge uključene svjetske sile - Britaniju, Kinu, Francusku, Njemačku i Rusiju,  piše agencija Reuters.


Od aprila do juna održano je šest rundi indirektnih pregovora.  Novi krug počinje nakon pauze izazvane izborom novog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, tvrdolinijaškog sveštenika. Novi pregovarački tim Teherana iznio je zahtjeve koje američke i evropske diplomate smatraju nerealnim.  Inzistiraju da se odbace sve sankcije SAD-a i EU uvedene od 2017., uključujući i one koje nisu povezane s njenim nuklearnim programom,

Paralelno, sukobi Teherana s UN-ovim nadzorom za atomsku energiju, koji nadgleda nuklearni program, su se zagnojili.  Iran je nastavio sa svojim programom obogaćivanja, a IAEA kaže da su njeni inspektori grubo tretirani i da im je odbijen pristup da ponovo instaliraju kamere za nadzor na mjestu za koje smatra da je neophodno za oživljavanje sporazuma sa svjetskim silama.


"Oni rade dovoljno tehnički kako bi mogli promijeniti svoj osnovni odnos sa Zapadom kako bi mogli imati ravnopravniji dijalog u budućnosti", rekao je zapadni diplomata uključen u pregovore.

Dvojica evropskih diplomata izjavila su da se čini da Iran jednostavno igra na vreme da akumulira više materijala i znanja.   Zapadne diplomate kažu da će krenuti na razgovore u ponedjeljak pod pretpostavkom da će nastaviti tamo gdje su stali u junu.  Upozorili su da će, ako Iran nastavi sa svojim maksimalističkim pozicijama i ne uspije obnoviti saradnju s IAEA, morati brzo preispitati svoje mogućnosti.


Glavni iranski pregovarač i ministar vanjskih poslova ponovili su u petak da će potpuno ukidanje sankcija biti jedina stvar na stolu u Beču.

"Ako je to pozicija koju Iran i dalje drži u ponedjeljak, onda ne vidim rješenje putem pregovora", rekao je jedan od evropskih diplomata.

Nekoliko diplomata je reklo da je Iran sada udaljen između četiri do šest sedmica od "vremena proboja" kada mu je potrebno da prikupi dovoljno fisionog materijala za jedno nuklearno oružje, iako su upozorili da je još oko dvije godine od trenutka kada će moći da ga naoružava.   Ako pregovori propadnu, vjerovatno će se Sjedinjene Države i njihovi saveznici u početku suprotstaviti Iranu u IAEA sljedećeg mjeseca tako što će sazvati hitan sastanak.


Međutim, oni će također htjeti da zadrže Rusiju, koja ima politički utjecaj na Iran, i Kinu, koja Teheranu daje ekonomski prostor za dah kroz kupovinu nafte, dok u početku traže alternativne diplomatske opcije.   Diplomati kažu da je jedan od scenarija koji je Washington predložio pregovaranje o otvorenom privremenom sporazumu s Teheranom sve dok se ne postigne trajni dogovor.  Međutim, kažu da bi za to trebalo vremena i da nema sigurnosti da Iran ima apetita za to.


"Iran može računati da će njegov neograničeni nuklearni napredak i nenadzirana proizvodnja centrifuga izvršiti veći pritisak na Zapad da brzo popusti u pregovorima", rekao je analitičar Eurasia Henry Rome u bilješci.

"Ali to će vjerovatno imati suprotan učinak, signalizirajući da novi iranski tim nema interes za rješavanje nuklearnog pitanja i ubrzavajući prelazak na politiku prisile sljedeće godine."


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.